Disa fakte befasuese për gjinjtë

Më shumë se çdo organ tjetër në trupin e njeriut, gjiri zë një vend shoqëror dhe kulturor përtej funksionit të tij fiziologjik për të ushqyer pasardhësit tanë.

Lifestyle

24/10/2020 14:59

Sa më shumë vëmendje që i kushtojmë madhësisë, formës dhe pamjes së gjinjve të një gruaje, ka shumë fakte magjepsëse, të rëndësishme dhe të parëndësishme, që shumica e njerëzve nuk i dinë për gjinjtë, transmeton lajmi.net.

Këtu janë vetëm disa prej tyre.

Madhësia e gjirit është e trashëgueshme. Gjenetika luan një rol në përcaktimin e madhësisë së gjoksit, por jo domosdoshmërisht siç e prisni dhe ato nuk tregojnë tërë historinë.

Ne trashëgojmë gjysmën e gjeneve tona nga secili prind, kështu që gjinjtë tuaj mund të mos i ngjajnë nënës suaj.

Gjinjtë pjesërisht përbëhen nga indet yndyrore kështu që ndërsa shtoni dhe humbni peshë, madhësia e gjoksit tuaj do të ndryshojë.

Njerëzit janë primatët e vetëm me gjoks të përhershëm. Të gjithë gjitarët kanë gjinj dhe prodhojnë qumësht për të vegjlit e tyre, por ne jemi të vetmit që zhvillojmë gjinj në pubertet dhe i mbajmë ato gjatë gjithë jetës sonë.

Egjiptianët e lashtë dinin për kancerin e gjirit qysh në vitin 1600 p.K. Shkrimet në papirus përshkruajnë tumore në përputhje me përshkrimet moderne të sëmundjes.

Gjatë shekujve në vijim, shumë shkaqe u sugjeruan, nga çekuilibri i lëngjeve trupore deri te kompresimi nga veshjet e ngushta, dhe trajtimet varionin nga cauterizimi te opiumi dhe arseniku.

“Gjinjtë janë bërë nga indet, jo nga muskujt”. “Ata mund të ndryshojnë në madhësi me ndryshimet hormonale dhe të peshës. Por edhe ushtrimi i muskujve themelorë të gjoksit nuk do të rrisë madhësinë e gjinjve tuaj më shumë sesa do të bëjnë kremrat.”

Disa kafshë sëmuren nga kanceri i gjirit. Është më e zakonshme tek qentë sesa tek macet por ka tendencë të jetë më agresive tek macet.

Ushqyerja me gji nuk do të bëjë që gjinjtë tuaj të ulen. Gjinjtë e varur janë një pasojë e natyrshme e plakjes pasi lëkura humbet elasticitetin dhe ndërsa indet e dendura të gjirit zëvendësohen nga yndyra, e cila është më e prirur të ulet.

Pirja e duhanit dhe shtatzënitë e shumëfishta janë faktorë që kontribuojnë, por ushqyerja me gji nuk ka asnjë efekt në elasticitetin dhe nuk do të shkaktojë uljen e gjinjve, shkruan alternative medicine. Vetëm operacioni korrigjues mund të heqë gjinjtë e varur.

Gjoksi i majtë është zakonisht pak më i madh se ai i djathtë. Shumë pak gra kanë gjoks të përkryer simetrik. Dallimet në madhësi deri në 20% janë normale. Askush nuk e di pse gjiri i majtë është zakonisht më i madhi.

Gjinjtë më të mëdhenj nuk prodhojnë më shumë qumësht. Prodhimi i qumështit nuk varet nga madhësia e gjinjve, transmeton lajmi.net. Gjinjtë e mëdhenj shpesh janë të mëdhenj sepse përmbajnë më shumë qeliza dhjamore, jo më shumë qeliza prodhuese të qumështit.

Gjinjtë po rriten. Madhësia mesatare e sytjenave ishte 34B njëzet vjet më parë. Sot, është 34DD. Disa nga ndryshimet janë për shkak të kompanive që fryjnë madhësitë, por rritja e mbipeshës, numri i grave që marrin pilula kontraceptive dhe ekspozimi ndaj ndotjes së mjedisit janë faktorë që kontribuojnë.

Implantet e gjirit nuk do të zgjasin gjithë jetën. Rritja e gjirit është operacioni kozmetik më i zakonshëm që kryhet në ShBA.

“Shumica e implanteve kanë një garanci dhjetë vjeçare”, “por shumë prej tyre zhvillojnë probleme shumë më parë dhe duhet të hiqen ose zëvendësohen”. /Lajmi.net/