Del një telash tek liberalizimi, Bislimi: KE propozoi heqje vizash për serbët me pasaporta ilegale

Zv/kryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi ka shprehur shqetësimin e tij me propozimin e Komisionit Evropian që të liberalizohen vizat edhe për serbët që jetojnë në Kosovë dhe kanë pasaporta serbe të lëshuara nga institucionet paralele. Në një postim në Facebook ai ka thënë se ky propozim nuk është diskutuar me Qeverinë, shkruan lajmi.net. “Pasaportat ilegale…

Lajme

21/11/2023 16:54

Zv/kryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi ka shprehur shqetësimin e tij me propozimin e Komisionit Evropian që të liberalizohen vizat edhe për serbët që jetojnë në Kosovë dhe kanë pasaporta serbe të lëshuara nga institucionet paralele.

Në një postim në Facebook ai ka thënë se ky propozim nuk është diskutuar me Qeverinë, shkruan lajmi.net.

“Pasaportat ilegale të lëshuara nga Qendra Koordinuese e Serbisë, i konsideron komunat brenda Kosovës si pjesë të juridiksionit të Serbisë, shkelje kjo e sovranitetit tonë dhe e papranueshme”, shkroi ai.

Postimi i plotë:

Qeveria e Republikës së Kosovës shpreh shqetësimin e saj në lidhje me propozimin e Komisionit Evropian për pasaportat e lëshuara nga e ashtuquajtuara Drejtoria Koordinuese serbe.

Ky propozim, nuk është diskutuar me Qeverinë e Republikës së Kosovës, e as konsultuar apo informuar mbi këtë.

Pasaportat ilegale të lëshuara nga Qendra Koordinuese e Serbisë, i konsideron komunat brenda Kosovës si pjesë të juridiksionit të Serbisë, shkelje kjo e sovranitetit tonë dhe e papranueshme.

Njohja e këtyre dokumenteve, minon integrimin e komunitetit serb, duke dëmtuar përpjekjet tona në të cilat jemi angazhuar bashkarisht prej vitesh.

Gjithashtu, propozimi shkel edhe frymën dhe marrëveshjet e dialogut për shuarjen e këtyre strukturave ilegale.

Ne ftojmë BE-në që këto dokumente t’i trajtojë si të paligjshme ashtu siç trajton pjesën tjetër të dokumentacionit paralel.

Komuniteti serb në Kosovë, nuk ka mbetur pa liberalizim të vizave, pasi ata mund të pajisen me pasaporta të rregullta të lëshuara nga Kosova të cilat mundësojnë udhëtimin pa viza.

Qeveria jonë tashmë ka vënë në praktikë një procedurë të përshpejtuar për pajisjen e të gjithë serbëve të Kosovës me pasaporta. Së fundmi, është parë dhe një interes i lartë e rritje të numrave të qytetarëve që janë pajisur me pasaporta të Kosovës. Në krahasim me vitin e kaluar, kemi një rritje prej 29%.

Mbetemi të përkushtuar që të sigurohemi që të gjitha komunitetet në Kosovë të mund të gëzojnë udhëtimin pa viza me pasaportat e Kosovës.

Këtë kundërshtim në lidhje me propozimin e kemi adresuar drejt instancave më të larta të BE-së. I bëjmë thirrje BE-së që të rishqyrtojë këtë propozim, i cili përmban shkelje të shumëfishta. /Lajmi.net/