Çmimi Nobel për Fizikë i ndahet një japonezi dhe një kanadezi

Çmimi Nobel për Fizikë i është dhënë Takaaki Kajita nga “University of Tokyo” dhe Arthur B. McDonald nga “Queen’s University”, “për zbulim të luhatjes së neutrinove (neutrino - ‘elemente të vogla neutrale’), zbulim ky që tregon se neutrinot kanë masë”.

Bota

06/10/2015 14:59

Ata janë shpërblyer për kontributin kyç në eksperimentet që demonstrojnë se neutrinot mund të ndërrojnë identitete. Kjo metamorfozë kërkon që neutrinot të kenë masë. Zbulimi ka ndryshuar të kuptuarit tonë në punën më të thellë të çështjes dhe mund të dalë vendimtare për vështrimin tonë mbi universin.

Zbulimi i shpërblyer këtë vit me Çmim Nobel në Fizikë ka prodhuar perceptim vendimtar në të gjithë botën e fshehtë të neutrinove.

Pas fotoneve, copëza të dritës, neutrinot janë në numër më  të madh në gjithë kozmosin. Toka është vazhdimisht e bombarduar nga ato. Shumë neutrino janë të krijuara në reaksione mes radiacionit kozmik dhe atmosferës së tokës. Të tjerët janë të prodhuara në reaksionet nukleare brenda diellit. Mijëra miliarda neutrino rrjedhin nëpër trupin tonë çdo sekondë./ lajmi.net