Cilat vende evropiane do të goditen më shumë nga pezullimi i gazit rus?

Objektet e depozitimit të gazit të Kroacisë mund të mbeten pothuajse plotësisht bosh për dimër nëse Rusia pezullon dërgesat, sipas Rrjetit Evropian të Operatorëve të Sistemit të Transmetimit për Gazin (ENTSOG).

Bota

03/05/2022 21:06

Kroacia mund të mbushë vetëm 5 për qind deri në 30 për qind të depove në rast të një ndërprerjeje të furnizimit nga Rusia, duke e bërë atë një nga vendet më të prekura të BE-së, së bashku me Republikën Çeke, Poloninë, Sllovakinë, Hungarinë dhe Rumaninë.

“Në rast të një ndërprerjeje të furnizimeve ruse, objektet evropiane të magazinimit mund të arrijnë vetëm 45% të vëllimit të tyre total të punës të gazit. Mund të vërejmë se vendet perëndimore evropiane (Britania e Madhe, Belgjika, Franca, Spanja dhe Portugalia) mund të arrijnë 100% të vëllimit të ruajtjes. Megjithatë, ato nuk mund të ofrojnë gaz shtesë për vendet e Evropës Lindore, sepse kapacitetet e tyre janë të kufizuara dhe të gjitha janë përdorur në maksimum”, thuhet në analizë.

Britania e Madhe, Belgjika, Franca, Spanja dhe Portugalia do të kishin vështirësinë më të vogël për të mbushur depot e gazit në rast se furnizimet nga Rusia ndërpriten. Italia dhe Holanda do të preken mesatarisht, me 50 deri në 60 për qind zënë.

Gjermania, Austria dhe Letonia do të kishin probleme me mbushjen e depozitave të gazit, pra frekuentimi do të ishte 30 deri në 40 për qind. Suedia dhe Danimarka do të preken po aq sa vendet e BE-së lindore.

Ky është skenari më i keq i konsideruar në analizë, i cili supozon ndërprerjen e furnizimit me gaz nga Rusia pa ndonjë përgatitje për një skenar të tillë.

Sipas skenarit në të cilin vendet anëtare të BE-së bashkëpunojnë dhe koordinohen për të reduktuar varësinë nga gazi nga Rusia, situata është disi më e mirë. Ky është një skenar optimist, në të cilin importet e gazit nga rrugët alternative të furnizimit janë të papenguara (Algjeria, SHBA, Azerbajxhani…), terminalet e LNG-së funksionojnë me kapacitet maksimal dhe anëtarët e BE-së shpërndajnë gaz me njëri-tjetrin përmes tubacioneve të gazit.

Kjo do të mbushte deri diku magazinat, por megjithatë shumica e vendeve nuk do të ishin në gjendje të mbushnin plotësisht rezervat pa gaz nga Rusia. Një nga rrugët e rëndësishme të furnizimit është LNG në Kërk në Kroaci, por kapacitetet e tij tashmë janë marrë me qira deri në vitin 2027.

Deri në fund të verës, vetëm Britania e Madhe, Franca, Portugalia, Spanja dhe Belgjika mund të mbushnin me siguri magazinat deri në 90 për qind.

Varësia nga gazi rus për mbushjen e magazinimit do të reduktohej disi, por do të mbetet në një nivel të lartë 55 për qind për Gjermaninë, Austrinë dhe Letoninë, 35 për qind për Italinë dhe Holandën dhe deri në 85 për qind për Kroacinë, Hungarinë, Rumaninë, Sllovakinë, Republika Çeke, Polonia, Suedia dhe Danimarka.

Varësia e Bullgarisë nga nafta ruse për të mbushur rezervat e gazit është 60 për qind.

Këto përqindje i referohen pjesës së gazit rus në sasinë totale të nevojshme për të mbushur objektet e depozitimit të gazit deri në 90 për qind të kapacitetit. Algjeria, Libia, Norvegjia, shtetet e Kaspikut (Azerbajxhani…) dhe terminalet LNG citohen si burime alternative për blerjet e gazit.

Këtë vit, pritet një rritje e lehtë e kërkesës për gaz në Evropë, me 2.2 për qind, në një nivel të ngjashëm me vitin 2019. Prodhimi i brendshëm evropian do të rritet me 6 për qind në krahasim me verën 2021, por kjo është vetëm një ngadalësim afatgjatë -rënie afatshkurtër. Në verën e vitit 2017, prodhimi ishte rreth 650 TWh, dhe në vitin 2022 do të jetë 387 TWh.

Që nga 1 prilli, kishte 287 TWh gaz në objektet e depozitimit të gazit në të gjithë Evropën, ndërsa në të njëjtën kohë në 2021 kishte 337 TWh dhe në 2020 601 TWh. Por në 2017-ën zënia ishte vetëm 191 TWh, kështu që ky vit nuk është më i keqi në disa të fundit.

Simulimet janë bërë më 1 prill me supozimin e një ndërprerjeje të furnizimit nga ajo datë. Megjithatë, nuk ka pasur ndërprerje të furnizimit deri në datën e raportit, dhe shkalla mesatare e shfrytëzimit në Evropë ishte 31 për qind, ndërsa simulimet parashikuan zënie prej 21 për qind.

ENTSOG vëren se shkalla e okupimit në fund të verës varet nga data e fillimit të ndërprerjeve të furnizimit me gaz nga Rusia, kështu që nga 1 maji të gjitha parashikimet e okupimit duhet të rriten me 10 pikë përqindje në krahasim me skenarët e përshkruar në raport më 1 prill.