Brukseli është ‘thellësisht i shqetësuar’ për hendekun e Serbisë me BE-në në politikën e jashtme

Bashkimi Evropian (BE) do të shprehë “shqetësim të thellë”, në takimin e tij ministror të dhjetorit për ngecjen e Serbisë në përputhje me politikën e jashtme evropiane. “Këshilli (BE) shpreh keqardhje të thellë për zmbrapsjen e Serbisë në përputhje me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së, në veçanti mospërputhjen e saj…

Lajme

02/12/2022 17:53

Bashkimi Evropian (BE) do të shprehë “shqetësim të thellë”, në takimin e tij ministror të dhjetorit për ngecjen e Serbisë në përputhje me politikën e jashtme evropiane.

“Këshilli (BE) shpreh keqardhje të thellë për zmbrapsjen e Serbisë në përputhje me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së, në veçanti mospërputhjen e saj me sanksionet e BE-së kundër Rusisë dhe Bjellorusisë, si dhe veprimet e saj të politikës së jashtme që janë në kundërshtim me qasjen e përbashkët të BE-së. ”, thuhet në projekt-konkluzionet që do të miratohen në mbledhjen e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme.

Këshilli do të marrë gjithashtu parasysh mbështetjen e Serbisë për rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së të miratuara në përgjigje të luftës së Rusisë kundër Ukrainës, si dhe hapa të tjerë të rëndësishëm.

Radio Evropa e Lirë ka akses në projekt-konkluzionet që do të miratohen nga Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme në nivel të ministrave të BE-së në takimin e tij më 13 dhjetor.

Takimi ministror i dhjetorit u kushtohet rregullisht vendeve në procesin e zgjerimit. Konkluzionet e miratuara nga ministrat përgjegjës për çështjet evropiane më pas miratohen nga krerët e shteteve dhe qeverive të BE-së në një samit të mbajtur menjëherë pas takimit ministror.

Samiti i ardhshëm i BE-së është planifikuar për 15-16 dhjetor.

Pritjet e BE-së

Konkluzionet do të nënvizojnë “pritshmërinë e fortë” të Bashkimit që Serbia të përmbushë detyrimet e saj sipas Kornizës Negociuese dhe, si prioritet, të forcojë përafrimin e saj me Pozitën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së dhe masat kufizuese.

Sipas projekt-konkluzioneve që do të miratohen më 13 dhjetor, ministrat e BE-së do të mirëpresin faktin që qeveria e re serbe ka konfirmuar integrimin në BE si objektiv të saj strategjik. Megjithatë, ky dokument do të kërkojë që ky pohim të demonstrohet me veprime konkrete.

“Veçanërisht në kontekstin e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, Këshilli pret që Serbia të tregojë përkushtimin e saj të qartë ndaj BE-së dhe të mbrojë parimet dhe vlerat tona të përbashkëta. Këshilli gjithashtu u bën thirrje autoriteteve serbe që të komunikojnë në mënyrë objektive dhe të qartë për BE-në. dhe të angazhohet aktivisht në parandalimin dhe kundërshtimin e të gjitha formave të dezinformimit dhe manipulimit të huaj të informacionit në të gjitha kanalet mediatike”, thuhet në draft-konkluzionet.