Banka Botërore ul parashikimet për rritjen ekonomike në Kosovë në vitin 2022

Banka Botërore ka ulur projeksionet për rritjen ekonomike të Kosovës për 2022 me 0.2 për qind krahasuar me projeksionet e janarit të këtij viti.

Lajme

07/06/2022 18:51

Në raportin e publikuar sot, Banka Botërore vlerëson se Kosova këtë vit do të ketë rrije ekonomike prej 3.9 për qind.

Po sipas këtij raporti, ngritja ekonomike për vitin 2023 do të jetë 4.3 për qind me një projeksion në ulje prej 0.1 për qind nga projeksioni i janarit 2022. Ndërsa në vitin 2024, rritja ekonomike, sipas Bankës Botërore do të jetë 4.2 për qind.

Në përgjithësi rritja ekonomike e vendeve të Ballkanit Perëndimor sipas Bankës Botërore do të jetë 3.1 për qind, me një ulje prej 1.0 për qind sipas projeksioneve të janarit 2022.

Një rritje prej 3.1 për qind për Ballkanin Perëndimor parashihet që të jetë edhe në vitin 2023, por me ulje të projeksionit prej 0.7 për qind nga janari 2022. Ndërsa në vitin 2024 kjo rritje do të jetë 3.2 për qind.

Raporti mbi perspektivat ekonomike botërore thekson se veprimi ushtarak i Rusisë në Ukrainë ka intensifikuar ngadalësimin e ekonomisë globale dhe se ajo tani po hyn në një “periudhë të zgjatur të rritjes së dobët dhe rritjes së inflacionit”.

Presidenti i Bankës Botërore, David Malpas thotë se rritja globale po vuan nga lufta, mbylljet e reja në Kinë për shkak të kovid-19, ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe rreziku i “stagflacionit”, një periudhë e rritjes së dobët ekonomike dhe inflacionit të lartë, më së fundi në vitet 1970, të shekullit të kaluar.

“Rreziku i stagflacionit është i lartë sot. Rritja e heshtur ka të ngjarë të mbetet e tillë gjatë dekadës për shkak të investimeve të dobëta në pjesën më të madhe të botës. Me inflacionin tani në një nivel të lartë prej shumë dekadash në shumë vende dhe rritje të ngadaltë të ofertës së pritur, ka një rrezikon që inflacioni të mbetet i lartë për një periudhë më të gjatë”, shkruan Malpas.

Në periudhën 2021-2024, parashikohet një rritje globale prej 2.7 për qind, shtoi Presidenti i Bankës Botërore, që është më shumë se dyfishi i ngadalësimit se në periudhën 1976-1979.

Raporti paralajmëron se ishte e nevojshme të rriteshin normat e interesit në fund të viteve 1970 për të kontrolluar inflacionin dhe se rritja ishte aq e madhe sa shkaktoi recesionin global të vitit 1982 dhe një sërë krizash financiare në tregjet në zhvillim dhe në vendet më të varfra.

Një embargo ndaj importeve të energjisë nga Rusia mund të përkeqësojë perspektivat e rritjes ekonomike të Evropës dhe Azisë Qendrore, veçanërisht në eurozonë – partneri më i madh tregtar i rajonit – dhe në Rusi, gjë që do të dëmtonte më tej ekonominë, vlerëson Banka Botërore.

“Nëse çmimet e ushqimeve mbeten në nivele rekord, shtrëngimi monetar mund të përshpejtohet dhe dukshëm më shumë njerëz sesa pritej aktualisht mund të shtyhen në varfëri ekstreme, duke e bërë ushqimin më të vështirë për ta qasjen”, paralajmëron Banka Botërore.