Të Infektuar: 100.655

Të Shëruar: 85.842

Të Vdekur: 2.053

Banka Botërore: Ekonomia e Ballkanit rritet me 4.4 për qind në 2021

13:04 | 3 Prill 2021

Pas rënies së madhe në vitin 2020 të shkaktuar nga pandemia dhe masat kufizuese, rritja ekonomike në Ballkanin Perëndimor pritet të rritet në 4.4% në 2021.

Kjo u raportua nga parashikimet më të fundit të Bankës Botërore, një institucion financiar i cili megjithatë raportoi se situata varet ndjeshëm nga vënia nën kontroll e epidemisë në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Mali i Zi, Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Kosova.

Rivendosja e besimit të konsumatorit dhe biznesit, përmirësimi i kornizës nga paqëndrueshmërisë politike janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm.

Ekonomitë e varura nga turizmi, në veçanti Shqipëria dhe Mali i Zi do të duhet të përballen me kufizimet në udhëtimet ndërkombëtare, me ndikime të mundshme negative në sektorin e turizmit.

Sipas parashikimeve të reja të Bankës, rritja më e qëndrueshme ekonomike do të regjistrohet këtë vit në Malin e Zi (+ 7.1%), pasuar nga Serbia (+ 5.0%), Shqipëria (+ 4.4%), Kosova (+ 4.0%), Maqedonia e Veriut (+ 3.6%) dhe Bosnjë dhe Hercegovina (+ 2.8%). Në vitin 2020, rënia më e rëndë e PBB-së në rajon u regjistrua në Malin e Zi (-14,9%), pasuar nga Kosova (-6,9%), Shqipëria (-4,7%), Maqedonia e Veriut (-4, 5%), Bosnja dhe Herzegovina (-4.0%), ndërsa ekonomia në Serbi u ngadalësua me -1.0%. (ANSA). /Lajmi.net/