9 gjërat që ndodhin në trupin tuaj nëse stërviteni dhe nuk pini ujë mjaftueshëm

Shumë njerëz mendojnë se është keq të pini ujë gjatë dhe menjëherë pas një stërvitje

Lifestyle

26/10/2020 17:04

Shkencëtarët dhe atletët profesionistë mendojnë anasjelltas: ju nuk duhet ta privoni trupin tuaj nga lagështia e nevojshme. Ne do t’ju tregojmë se çfarë ndodh me trupin tuaj nëse injoroni sinjalet e tij dhe nuk pini ujë.

Ju kontribuoni në plakjen e lëkurës.

Është vërtetuar se sportet kanë një efekt rinovues në lëkurën tonë. Falë rrjedhës së gjakut qelizat e lëkurës pasurohen me oksigjen, rritet prodhimi i kolagjenit dhe rrudhat bëhen më të vogla. Trupi ynë ka nevojë për sasinë e duhur të lëngut për të ndihmuar gjakun të qarkullojë mirë.

Ju humbni ujë, jo yndyrë.

Disa njerëz mendojnë se nëse nuk pinë ujë gjatë ushtrimeve, ata do të humbin peshën më shpejt. Po, do ta shihni efektin menjëherë pas një stërvitje. Por, ju nuk humbni yndyrë të tepërt, ju humbni ujë. Dhe sapo të pini do të tregoni një rezultat të ndryshëm.

Mungesa e ujit nuk na lejon të djegim qelizat yndyrore në mënyrë efektive. Qarkullimi normal i gjakut që pasuron qelizat me oksigjen nuk është i mundur për shkak të mungesës së ujit.

Toksinat qëndrojnë në trupin tonë.

Gjatë ushtrimeve fizike, trupi ynë shpëton nga toksinat përmes rrjedhjes së gjakut të lëkurës dhe djersitjes së rëndë. Por nëse nuk e furnizoni trupin tuaj me ujë të mjaftueshëm, djersitja nuk do të jetë aq e madhe dhe shumica e toksinave do të qëndrojnë në trupin tuaj.

Efektiviteti i stërvitjes zvogëlohet.

Shkencëtarët mendojnë se dehidratimi ka një ndikim negativ në efektivitetin e stërvitjes. Nëse humbni 5% të lëngjeve, efektiviteti juaj i stërvitjes do të zvogëlohet me 30%. Nëse humbni 2% të lëngjeve, kjo do të thotë që nuk po e lejoni trupin tuaj të djegë dhjamin ose të rrisë muskujt.

Ju filloni të provoni dhimbje të muskujve.

Dhimbja e muskujve ndodh pas një stërvitje të mirë. Por nëse nuk pini mjaft ujë, kjo dhimbje mund të zgjasë më shumë sesa dy ditë.

Mikrotraumet që ndodhin gjatë ushtrimeve mund të shërohen vetëm nëse fibrat e muskujve marrin proteina dhe karbohidrate. Dhe kjo është e mundur vetëm nëse ka ujë të mjaftueshëm në trupin tonë.

Ngarkesa kardiake rritet.

Nëse nuk konsumoni lëng të mjaftueshëm, gjaku juaj bëhet më i trashë dhe venat tuaja ngushtohen për të kursyer sasinë e kufizuar të ujit. Si rezultat, puna e zemrës rritet sepse përpiqet ta bëjë të rrjedhë gjakun e trashë nëpër venat e ngushta.

Kjo mund të shkaktojë takikardi, gulçim dhe presion të lartë të gjakut. Edhe nëse jeni të shëndetshëm dhe bëni këto stërvitje rregullisht, zemra juaj do të vuajë gjithsesi.

Ndodhin ënjtje.

Është e vështirë të besohet, por nëse nuk pini ujë të mjaftueshëm gjatë stërvitjeve ka të ngjarë të shfaqen ënjtje. Trupi ynë ndjen humbjen e lëngut dhe përpiqet ta ruajë atë. Si rezultat, ndodhin ënjtje dhe qarqe të errëta nën sy.

Përqendrimi zvogëlohet, lodhja rritet.

Edhe nëse humbni vetëm 1-2% të lëngjeve, përqendrimi dhe vëmendja juaj ulen dhe tensioni dhe lodhja rriten. Dhe kjo shkakton ndjenjën e lodhjes së vazhdueshme dhe një humor të keq.

Ju filloni të hani më shumë.

Ne shpesh e ngatërrojmë urinë me etjen. Kështu që nëse nuk pini ndërsa bëni ushtrime dhe ndjeni uri menjëherë, trupi juaj ndoshta ka nevojë vetëm për ujë. Së pari, pini një gotë ujë dhe nëse akoma ndiheni të uritur, mos hezitoni të hani një meze të lehtë.

Si duhet të pimë gjatë një stërvitje?

Rekomandohet të pini rreth 150-250 ml ujë çdo 15-20 minuta. Gjithçka varet nga intensiteti i stërvitjes.

Shkencëtarët mendojnë se duhet të pimë ujë të ftohtë në vend të atij të ngrohtë për të mbajtur të balancuar temperaturën normale thelbësore. Në këtë rast, është më e lehtë për trupin tonë të ruajë temperaturën e duhur gjatë qarqeve me ngarkesë të lartë.

Pije ujore apo sportive?

Nëse bëni një stërvitje të shkurtër, uji do të bëje mirë. Por nëse stërvitni më shumë se 2 orë, është më mirë të zgjidhni një pije sportive. Ai do ta pasurojë trupin tuaj me lëng, karbohidrate dhe minerale që do ta furnizojnë atë me kalium dhe magnez.

Pini 500 ujë (jo pije sportive) disa orë para stërvitjes. Dhe nëse pini një pije sportive gjatë një stërvitje, rekomandohet të pini ujë menjëherë më pas.