Të Infektuar: 3703

Të Shëruar: 1946

Të Vdekur: 79

6 mënyra për ta luftuar inflamacionin

17:55 | 26 Dhjetor 2014

Inflamacioni

Kanceri, sëmundjet e zemrës, diabeti – të gjitha janë të lidhura me këtë problem të fshehur.

Nëse inflamacioni renditet poshtë në listën tuaj të shqetësimeve shëndetësore, mund të jetë koha që ai të renditet në krye të listës. Arsyeja: Inflamacioni, apo përgjigja e trupit tuaj ndaj lëndimit apo infeksionit, ka qenë e lidhur ngushtë me artritin, sëmundjet e zemrës, diabetin, madje edhe kancerin.

Pra, çfarë mund të bëni për ta luftuar atë? Këtu i keni pesë mënyra se si ta luftoni inflamacionin:

1. Mbushe pjatën me fruta dhe perime
Frutat dhe perimet kanë substanca anti-inflamatore, apo kimikate bimore me bazë duke përfshirë antioksidantë, që janë gjetur se ulin rrezikun për sëmundje. Një pjatë dredhëza, për shembull, ofron 150% të vlerës suaj të përditshme të vitaminës C – një stimulues i qelizave të bardha që luftojnë sëmundjet e gjakut.

2. Evitojeni sheqerin
Sheqeri shkatërron rregullatorët e stresit, dhe kështu edhe aftësinë tuaj për të përballuar stresin me kalimin e kohës, thotë Yuri Elkaim. Pse ka rëndësi evitimi i sheqerit? “Kur ne jemi të stresuar, nivelet e kortizolit të trupit tonë rriten, dhe kortizoli është njëri nga ata shumë hormon që ndihmojnë rregullimin e inflamacionit në trup, thotë Dr.Nerurkar, transmeton Lajmi.net.

3. Pilulat
Aspirina është një anti-inflamator dhe duke e marrë atë çdo ditë mund t’i mbajë trombocitet e gjakut nga çrregullimi dhe koagulimi, thotë Nick Kardaras. Ka një përfitim tjetër nga përdorimi i ilaçeve që e ulin kolesterolin: Ato mund ta reduktojnë inflamacionin, gjithashtu rrezikun nga ndonjë sëmundje kardiovaskulare.

4. Meditimi
Po, është e vërtetë, meditimi mund të ju vë në situata të stresuara. Por hulumtuesit kanë gjetur se stresi kronik është i lidhur me ndryshimet në sistemin imunitar. Hulumtuesit sugjerojnë se të jesh 10 deri në 15 minuta në ditë i qetë, reflektiv, apo meditues do të ju bëjë mirë. Nëse meditimi nuk është ajo që e pëlqeni, ecja dhe joga mund të jetë njëjtë efektive, transmeton Lajmi.net.

5. Gjumi
Mungesa e gjumit çon në çdo gjë, që nga fitimi i peshës, sëmundje kardiovaskulare dhe gjithashtu inflamacion. Edhe pse është ende një fushë në rritje e hulumtimit, studimet paraprake kanë treguar se ka një lidhje në mes mungesës së gjumit dhe inflamacionit. Gjumi është shumë i rëndësishëm që të bëhet siç duhet, që të keni një shëndet sa më të mirë.