3 aktivitete edukative që duhet t’i bëni këtë verë me fëmijën tuaj

10:23 | 4 Gusht 2021

Këtu janë tre sugjerime për aktivitete argëtuese, të bazuara në lojëra edukative, që mund t’i bëjmë së bashku me fëmijën tonë gjatë verës, jashtë ose në shtëpi, falë të cilave ne do të stimulojmë dhe trajnojmë aftësi të ndryshme!

Një udhëtim në male, një shëtitje në park, një ditë në plazh por edhe një pasdite në shtëpi mund të jenë të gjitha mundësi të shkëlqyera për të zbuluar diçka të re, për të jetuar një aventurë të re dhe për të ndihmuar të voglin të shikojë realitetin me një sy ndryshe. Si?

Mjeti më i fuqishëm që kemi në dispozicion është loja: përmes lojës fëmija ynë mëson gjëra të reja që në muajt e parë të jetës. Mënyra se si ai luan rritet me të: në fillim loja është “eksploruese”, domethënë, ajo që e ndihmon atë të njohë vetitë fizike të objekteve dhe pastaj vjen “loja funksionale” në të cilën ai përdor lodrat ashtu siç duhet, para se të kalojë në “lojën e simuluar / simbolike” në të cilën ai mëson se një objekt mund të përdoret për të përfaqësuar diçka tjetër.

Këtu janë tre sugjerime për aktivitete argëtuese, të bazuara në lojëra edukative, që mund t’i bëjmë së bashku me fëmijën tonë gjatë verës, jashtë ose në shtëpi, falë të cilave ne do të stimulojmë dhe trajnojmë aftësi të ndryshme:

Plazh krijues

Kush tha se keni nevojë për një laps për të lënë një shenjë? Kur jeni në plazh, kërkojini fëmijës të vizatojë në mënyrë spontane forma ose çfarëdo që i pëlqen në rërë duke përdorur gishtin tregues. Më vonë, mund t’i kërkoni atij të vizatojë duke përdorur shkopinj, ose dorezën e lopatës. Pasi të keni eksperimentuar me vizatimin e lirë, kërkoni që ai të riprodhojë shenjat, vijat dhe format që ju i propozoni! Ky aktivitet mund të përsëritet edhe në shtëpi, për shembull duke përdorur miell misri!

Vendosja e duarve në rërë ose miell, liria për ta manipuluar atë dhe më pas për të kuptuar atë që keni në mendje është me interes dhe kënaqësi ekstreme për të vegjlit. Me këto aktivitete ne do të stimulojmë koordinimin sy-manual dhe do të përmirësojmë kontrollin e gjestit për të gjurmuar ose vizatuar.

Si bëhet një dardhë?

Kërkojini fëmijës tuaj të marrë një dardhë dhe ta vëzhgojë atë: a e di ai si është një dardhë? Pastaj kërkojini atij, pasi ta keni prerë në mes, ta shikojë me kujdes dhe të tregojë se cila është thelbi, tuli, farat, lëkura dhe në fund kërcelli. Një aktivitet vëzhgimi mund të kryhet edhe në një mjedis të jashtëm: për shembull, sa elementë me forma të ndryshme ka në një pemë? Vëzhgimi me kujdes i një peme në pyll gjatë një shëtitjeje do ta bëjë fëmijën të shohë se ka shumë forma të ndryshme me të njëjtën ngjyrë ose të ndryshme: jeshilja e gjetheve, e kuqja e frutave, e verdha e luleve, kafe trungu dhe kështu me radhë.

Këto lojëra do ta ndihmojnë fëmijën tonë të zhvillojë atë që identifikohen si parakushte të logjikës, domethënë, të mësojë rëndësinë e vëzhgimit para se të veprojë, të kuptojë llojin e vëzhgimit të vendosur dhe të bëjë krahasime.

Një mijë fytyra të botës

Ndërsa vizitoni një qytet, një pyll ose gjatë një udhëtimi në male, shikoni përreth: do të zbuloni se në realitetin përreth fshihen ‘fytyra të ndryshme’. Fenerët e një makine mund të duken si dy sy dhe trupi si goja e një fytyre. Ose, lulet në një pemë mund të rregullohen për të formuar një fytyrë të buzëqeshur, të gëzuar! Ose, retë në qiell mund t’ju buzëqeshin ndërsa ecni!

Kjo lojë stimulon hapësirën e vëmendjes dhe krijimtarinë, dhe mbi të gjitha ndihmon të voglin t’i shikojë gjërat nga një këndvështrim gjithmonë i ri.

Përmes lojës dhe argëtimit, ne mund të stimulojmë aftësitë logjike, aftësitë e vëmendjes dhe vëzhgimit, kreativitetin dhe shumë më tepër tek të vegjlit. Të luash së bashku natyrshëm dhe thellësisht stimulon inteligjencën e tij, duke mësuar me argëtim. /Lajmi.net/