10 monumentet e Jugosllavisë që duken sikur të ishin nga e ardhmja (Foto)

Ish-presidenti i Jugosllavisw, Josip Broz Tito, kishte porositur struktura prej betoni në vitet 1960-70, për të kujtuar vendet ku kanë ndodhur betejat gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Fun

07/02/2016 23:26

Ato janë projektuar nga skulptorët si Dushan Dzamonja, Vojin Bakic, Miodrag Zhivkoviq, Iskra Grabul, arkitektët Bogdan Bogdanoviq, Gradimir Medakoviq, etj, shkruan cracktëo.com, transmeton lajmi.net

Në vitet 1980 këto monumente kanë tërhequr miliona vizitor në vit. Më të shumtit nga ta ishin të rinjtë të cilët dërgoheshin tek këto monumente për ta përvetësuar “mësimin patriotik”. Një nga këto monumente ndodhet në Mitrovicë në Kosovë.

Pas rënies së Jugosllavisë në vitet 1990, monumentet u braktisën dhe pothuajse humbën përgjithmonë simbolikën e tyre. /lajmi.net

Podgariq
Petrova Gora
Petrova Gora
Kosmaj
Kosmaj
Tjentište
Tjentište
Kruševo
Kruševo
Kozara
Kozara
Grmeč
Grmeč
Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica
Jasenovac
Jasenovac
Mitrovicë
Mitrovicë