Opinion – Lajmi.net

Aktuale

Kosova nuk ka nevojë për parti të re politike, por për një lëvizje të re përmbysëse!

Kosova si një shtet (“sui generis”)i ri që gjendet ende në një proces të vetë kërkimit, verifikimit, vetëdëshmimit dhe organizimit të jetës shtetërore dhe asaj sociale, duket që ka nevojë edhe për një nxitje tjetër të re, që shquhet dhe identifikohet si deliberalizim....

10 January, 2017Lexo më shumë

Betejat serbe për Kosovën janë beteja religjioze dhe kulturore

Të kuptuarit e komunikimit dhe të mesazheve që vijnë në drejtim të Kosovës dhe shqiptarëve nga ana e drejtuesve më të lartë të fesë dhe të shtetit serb, më së miri mund të bëhet nëse vendosen në kuadrin teorik të studimeve postkoloniale....

9 January, 2017Lexo më shumë

Programet tallave të Vitit të Ri!

Shqiptarët mburren me përformancën e Shkelzen Dolit dhe Ansamblit Filharmonik të Vjenës që u mbajt në Pallatin e Kongreseve në Tiranë. Me plis në kokë, qeleshe dhe raki u prezantua kultura shqiptare. Budallaki e vërtetë, sepse arti nuk njeh atdhetarizëm, nacionalizëm, rajon, por është në sekretet e thellësisë shpirtërore. Edhe nëse i tejkalojmë kufij, kthetrat rurale na tërheqin pas vetes. Shumë dobët i rinte për shtati kjo simfonisë botërore....

9 January, 2017Lexo më shumë

Diçka mbi Francën dhe ‘lidhjet’ e saj me Serbinë

Lidhjet franko-serbe datojnë që nga luftërat ballkanike 1912-13 dhe sidomos nga Lufta e Parë botërore....

7 January, 2017Lexo më shumë

Sa gjykata do dënojnë Ramushin – dhe kosovarët?

Sa gjykata duhet t’i pranojnë kosovarët që Europa të bindet se ata janë bashkëpunues me botën demokratike?...

6 January, 2017Lexo më shumë

Askush dhe asgjë s’mund ta bashkojë politikën shqiptare

Radikalizimi i politikës shqiptare në Kosovë dhe destabilizimi i Kosovës, është interes jetik i Serbisë, sepse në këtë mënyrë Beogradi synon të fuqizojë qëndrimin e vet që Kosova është shtet i paqëndrueshëm dhe pa perspektivë historike....

5 January, 2017Lexo më shumë

Me Erdoganin e Putinin apo Gjermaninë e BE-në?

Krerët Kosovarë po e rrëshqasin Kosovën drejt prehrit neo-otoman të Reccep Tayiip Erdoganit. Miqësia e fortë anti-BE dhe anti-SHBA midis Turqisë së Erdodanit dhe Rusisë së Putinit pas pak kohe mund të gjej vendin në ujëra jashtëzakonisht të turbullta ndërkohë që gënjeshtrat për orientim pro-perëndimor do të vazhdojnë pikërisht nga këta udhëheqës  jo legjitim, manipulatorë dhe gënjeshtarë të qytetarëve tashmë të pa fuqishëm dhe të nënshtruar....

2 January, 2017Lexo më shumë

Viti i rrezikshëm 2017-të

Për ne, në Kosovë, viti i ardhshëm do të shquhet me sprovat më të rënda, më të rrezikshme dhe më problematike që prej çlirimit të vendit e këndej....

1 January, 2017Lexo më shumë

Ku gabon Index Kosova?

Kam respekt të madh për hulumtimet e opinionit publik. ...

29 December, 2016Lexo më shumë

Prej protestave masive tek muri ndarës: Viti 2016

Fundi i vitit natyrshëm imponon edhe rivlerësimin të ndodhive paraprake. Sikurse edhe në vitet e mëparshme, pakënaqësia është akumuluar dhe fundviti mbaron me shpresën për ndryshime rrënjësore politike dhe ekonomike. Por, nëse më herët kjo ka qenë një pritje më pasive, duket se viti 2017 shënon momentin e fundit të ndryshimeve të kërkuara....

27 December, 2016Lexo më shumë

Prishtina dhe ndotja e mjedisit-ajrit

Të jemi të qartë,mbrojtja e mjedisit njëherë edhe e ajrit, në shekullin e ri duhej të ishte prioritet shtetëror i çdo shoqërie, pasi ajo ndikon direkt në kualitetin e jetës urbane në vendbanimet - qytetet tona. ...

26 December, 2016Lexo më shumë

E vërteta e ndarjes së Mitrovicës

Përderisa ngritja e një muri ndanë Urës së Ibrit është vetëm provokim simbolik në serinë e diversioneve ndaj shtetit të Kosovës nga Serbia e Rusia, debatet që po bëhen në mesin e shqiptarëve, duke përfshirë edhe një pjes ëtë diskutimeve në Kuvendin e Kosovës, janë thjesht dhe vetëm episode të mjerimit të mendimit imoral politik. ...

24 December, 2016Lexo më shumë

Politika kundër Shtetit

Nuk ka të vërtetë politike, as një të vetme, që sot bashkon politikanët e Kosovës dhe deputetët e partive dhe entiteve politike në Kuvendin e Kosovës....

21 December, 2016Lexo më shumë

Shqipëria po kthehet nga lindja

Ngjarjet e djeshme ne Turqi dhe në Gjermani kanë tronditur sërish besimin se bota mund të shkëputet nga terrorizmi dhe konfliktet e përgjakshme të cilat kanë shkaktuar mijëra viktima të pafajshme si në Aleppo!...

20 December, 2016Lexo më shumë

Çka pas PISA-s?

Tashmë, te gjithë pajtohemi se arsimi në vendin tonë është në pikën më të ultë. Ky test i PISA-s ka zënë në befasi vetëm ata që s’janë marr asnjëherë me arsimin, të tjerët gjithmonë e kanë ditur se arsimi në Kosovë është shumë larg nga ai i dëshiruari. ...

16 December, 2016Lexo më shumë

Këmbanat e alarmit

Prishtina e ka të domosdoshme ta fuqizojë rolin e vet në rajon, duke ushtruar një ndikim që realisht e ka, si potencial, por jo edhe si realitet. ...

15 December, 2016Lexo më shumë

Ata po vdesin nga paaftësia jonë…

Mbi 50 mijë civilë, kryesisht gra, pleq dhe fëmijë kanë mbetur të mbërthyer në lagjet e brendshme të Halepit Lindor (Alepo siç njihet në anglisht), në darën e një prej betejave më të përgjakshme që nga lufta e dytë botërore, asaj për        qytetin që mban të njëjtin emër....

14 December, 2016Lexo më shumë

Ali Ahmeti t’i mbledhë partitë politike shqiptare në një tryezë!

Gara politike nuk duhet të kulmojë me vëllaurrejtje. Mendoj se është parimi i parë që duhet mësuar dhe aplikuar gjithë politikbërësit, me theks të veçantë shqiptarët. Organizimi shoqëror/politika ka këndvështrime të ndryshme të perceptimit të gjërave mbi shtetin. Të menduarit ndryshe nuk do të thotë se njëri është absolutisht gabim dhe tjetri kategorikisht saktë. Të menduarit ndryshe nuk është gabim! Polemikat, dyshimet, … për çështje të caktuara na sjellin deri tek e vërteta....

13 December, 2016Lexo më shumë

Një revolucion ka ndodhur në Maqedoni

Një ndryshim epokal ka ndodhur në vendin fqinjë. Megjithëse paradoksalisht partitë shqiptare do të kenë në parlamentin e ardhshëm më pak deputetë se kurrë në historinë çerekshekullore të këtij shteti, bashkëkombasit tanë janë absolutisht të fituar. ...

12 December, 2016Lexo më shumë

Magjia e një subjekti opozitar në Maqedoni që po tronditë shqiptarinë

Formimi dhe dështimi i partive të reja politike në trojet shqiptare është një fenomen që po kalohet pa u hetuar, dhe përfundon i harruar me shpejtësinë e dritës. ...

10 December, 2016Lexo më shumë

Për aq sa bashkohen copat e thyera të qelqit, mund të bashkohen trojet e copëtuara shqiptare

Jam i bindur se nuk ka kurrfarë gjasash reale për ndonjë mobilizim në një projekt të suksesshëm të bashkimit kombëtar. Nuk e përjashtoj se mund të bëhen tentativa, aventurizma, eksperimentime nga grupime anarkofashiste dhe ekstremiste, por ato mund të jenë jo vetëm të dështuara, por po aq katastrofike, sa ishte katastrofik ndërrimi i programit fillestar të lëvizjes kombëtare. ...

8 December, 2016Lexo më shumë

Humbja e besimit në politikën kosovare

Programet parazgjedhore po ndërtohen nga pritjet dhe dëshirat e qytetarëve, duke lënë menjanë potencialin real për jetësimin e tyre brenda një periudhe qeverisëse katërvjeçare....

8 December, 2016Lexo më shumë

Qytetaria e Drenasit, vlera politike dhe PDK-ja

Shumëkush po propagandon padrejtësisht se qytetarët e Drenasit votuan për ndryshimin. Vërtetë nuk e kam të qartë se për cilin ndryshim, apo ku e gjejnë atë dhe në cilën ofertë politike. Tek Nisma? Kjo aspak nuk qëndron. Mjafton të kthejnë kokën qytetarët e Drenasit kah komuna e Malishevës dhe mënyra e qeverisjes për ta kuptuar se për cilin ndryshim po flitet....

7 December, 2016Lexo më shumë

Shqiptarët dhe servilizmi ndaj pushtetit

Janë tre faktorët kryesorë që, së bashku, krijojnë kushtet në të cilat lëvizjet anti-qeveritare janë më të mundshme të lindin: krizë ekonomike, qeveri e dobët, dhe masa popullore të organizuara. Politika – qeveria dhe opozita – kanë vjedhur dhe shkatërruar vendin në nivele që akoma s’i kemi ndjerë....

6 December, 2016Lexo më shumë

Për Andrean dhe ata që nuk respektojnë as vdekjen!

Andrea Stefani nuk jeton më. Gazetari i njohur që militonte që prej 25 vitesh në gazetari, protagonisti i debateve të ashpra, kalorësi i të majtës dhe kritiku i ashpër i Berishës iku nga kjo botë në një moshë që askush nuk e meriton që të ikë. Por vdekja është e tillë. Vetëm ajo e di ku zgjedh dhe në zgjedhjen e saj, askush nuk ndikon dot....

4 December, 2016Lexo më shumë

Në kujtim të Ibrahim Rugovës, presidentit historik të Kosovës

Ibrahim Rugova i ka pasur të përpunuar shumë elementë të identitetit e të shtetësisë së Kosovës, para se të hynte në politikë. Me dhjetëra herë më ka folë për disa nga këta elementë. E para, ishte kryengritja e vitit 1912 e udhëhequr nga Hasan Prishtina. Ibrahimi ishte i mendimit se Hasan Prishtina do të duhej ta kishte shpallur pavarësinë e Kosovës me të hyrë në Prishtinë, në gusht të vitit 1912....

2 December, 2016Lexo më shumë

Hienat e inkriminuara në aksion

Natyrisht, siç nuk kanë arritur të më ndalin kur hyra në politikë, as kësaj radhe nuk do të më stepin, pavarësisht shpifjeve, shantazheve dhe gënjeshtrave të tyre tëndyra! ...

2 December, 2016Lexo më shumë

Në Askund jemi

Rrëfimi që paralajmëron krizë të thellë dhe tronditje të BE-së dhe të Perëndimit në përgjithësi, nuk ka mbërri ende tek ne, as në politikë, as në shoqëri, as në mediat tona, askund....

1 December, 2016Lexo më shumë

Lufta për të çorientuar të vërtetën ka rimarrë hov nga mediat serbe

Blic.rs jo vetëm që po shpif në formë të ndytë, por po rrezikon sigurinë kombëtare të Kosovës, duke e dëmtuar të vërtetën për Kosovën në tërësi. ...

30 November, 2016Lexo më shumë

Pikëpyetja e një studenti!

Përzgjedhja e profesorëve të pakualifikuar për fushën e caktuar, nxjerr rezultat të dobët tek studentët. Dhe, këto dy-tri vitet e fundit, është në theks emërtimi i gjeneratave të reja si të “ degjeneruara”. ...

29 November, 2016Lexo më shumë

28 Nëntori i UÇK-së

Nebi Qena dhe Garentina Kraja — gazetarë të Kohës Ditore — ishin gazetarët e parë të Kosovës që panë UÇK-në në Drenicë. Edhe sot habitem, kur dihet se ç’moshë kishin, si e mbajtën sekret për tre muaj rrëfimin e tyre. ...

28 November, 2016Lexo më shumë

Bahri Fazliu, më 1995: Turpi i së sotmes, mbulohet me lavdinë e së djeshmes!

Më poshtë mund ta lexoni një shkrim të Dëshmorit të Kombit, Bahri Fazliu, i shkruar në nëntor të vitit 1995. Bahri Fazliu është vëllai i Heroit të Kombit, Fahri Fazliu. ...

26 November, 2016Lexo më shumë

Dhuna mes fëmijëve ka qenë prezente gjithmonë, pse tash është bërë kaq e rrezikshme?

Fëmija i ditëve tona, i mbyllur në dhomë, me aiped në dorë ose para kompjuterit, është nën presion të hapësirës së ngushtë. Deri sa lexon mesazhet a postimet tallëse ndaj tij, nuk ka nga ia mban, nuk ka ku të ikën. Prandaj, mund t’i rritet dëshpërimi, t’i zihet fryma si një klaustrofobi në ashensor....

24 November, 2016Lexo më shumë

Drenica po zgjohet, BDI duhet ndëshkohet

Njësoj si afro-amerikanët, shqiptarët e Maqedonisë janë getoizuar. Në qytetet e mëdha, ku kanë jetuar gjatë shekujve në bashkësi me etni të tjera, si p.sh. në Shkup a Kumanovë, tendenca është që të krijohen geto rurale apo periferike me shqiptarë. Ndonëse Ali Ahmeti thotë se shqiptarët në Maqedoni sot kanë shumë të drejta, realiteti dëshmon të kundërten dhe këtë e thonë edhe vetë zyrtarët e BDI-së....

24 November, 2016Lexo më shumë

Thirrja për arbitra ndërkombëtarë të cilëve nuk u besojmë

 Ne thërrasim për ndihmë Ambasadën e SHBA-së dhe instancat tjera ndërkombëtare në të fillimin e lëmshit që thuaja gjithmonë është ‘prodhim vendor’, por si politikë kosovare, gjithnjë e më pak i zëmë besë SHBA-së dhe BE-së....

24 November, 2016Lexo më shumë

Nocioni “Islami tradicional”

Islami, si fe hyjnore, historikisht ka pasur gjithmonë dy burime themelore: Kur`anin, si dhe thëniet e praktikën jetësore të Pejgamberit Muhammedit. ...

22 November, 2016Lexo më shumë

Rruga jonë drejt rrënjëve tona kulturore mund të fillojë nga Bob Dillani

Arti pa kujtesë nuk shprehë idealet e vërteta të njeriut shqiptar për jetën, familjen, atdheun, dashurinë, urrejtjen, besën, tradhtinë, vdekjen dhe jetën e pasosur. Prandaj, tjetërsimi ynë kurrkund nuk zbulohet më frikshëm se sa në poezi e në këngë. ...

21 November, 2016Lexo më shumë

Letër e hapur ambasadorëve të Quintit: Dështimi ynë është dështimi Juaj.

Na ndihmoni në rrugën e integrimit, aty ku e kemi vendin, tek e fundit na e keni borxh, se ne jemi krijesë e Juaj, na pëlqyet tani ose jo, së dështimi ynë, në esencë është dështimi i Juaj. ...

21 November, 2016Lexo më shumë

Problemet shkencore të raportit të autopsisë së Astrit Deharit

Duke parë gjithë çfarë ndodhi, që nga arrestimi i padrejtë e i pabazë i aktivistëve të Lëvizjes, mbajtja e tyre në paraburgim e as mos intervistimi tyre, e së fundi vdekja e dhunshme e Astritit dhe deklaratat e përfundimet që dolën pas kësaj ngjarje, lënë të nënkuptojnë që nuk kemi të bëjmë me shkarje profesionale, por me një proces tepër të dyshimtë e të montuar ndaj Lëvizjes dhe aktivistëve tonë. Proces i cili i mori jetën Astritit....

20 November, 2016Lexo më shumë

Shamia Simbol i Paqës apo Polemikës

Gjatë këtyre ditëve është polemizuar shumë çështja e bartjes së shamisë, nga mësimdhënësit apo nxënësit në shkolla. Rasti i fundit kishte ndodhur ne një fshat të Malishevës, me ç´rast nxënësit e një shkolle bojkotuan mësimin, me arsyetimin se nuk do të pranojnë të marrin pjesë në mësim përshkak se mësuesja e lëndës së matematikës (Fatmire Bujupi) bartë mbulesën e kokës. Raste të ngjashme kanë ndodhur edhe më herët në shkolla tjera të Kosovës. Ndërsa me këtë problematikë,tashmë e një kohe të gjatë janë marrë edhe gjykatat e vendeve të ndryshme të botës....

19 November, 2016Lexo më shumë

Fatkeq në lojë apo dështues në organizim!?

Shqipëria, vendi ynë i dashur që në arenën ndërkombëtare kishte krijuar profilin e vendit të tolerancës, mikpritjes, bujarisë; tanimë ky imazh përmbyset. Imazhi i ri që krijohet është ai i një vendi të frikësuar që blindohet nga efektivë policie në rast evenimentesh sportive....

17 November, 2016Lexo më shumë

Javët e shqetësimeve të mëdha

Çlirimi dhe pavarësimi i Kosovës nuk do të ndodhnin kurrë po të mos kishte unitet të fuqishëm të Perëndimit, dhe supremaci politike, diplomatike, ekonomike dhe ushtarake të Perëndimit në Botë....

16 November, 2016Lexo më shumë
 

Fotolajm

Mos e gjykoni nga jashtë këtë shtëpi 135 vjeçare, ja si duket brenda
?>
 

ke nje LAJM

Jeni në vend të ngjarjes, apo dëshironi ta ndani ndonjë storie me të tjerët?

Klikoni në butonin më poshtë

DËRGO
 

Lojëra

  • Play Stealth Sniper
  • Play Supercar Showdown
  • Play Urban Basketball
  • Play Rock Wheels