Wall Street Journal: Shtyhen vizat për Kosovën, Gjeorgjinë dhe Ukrainën

Shpresat që Gjeorgjisë, Ukrainës dhe Kosovës, Bashkimi Evropian t’ua aprovojë lëvizjen e lirë për në shtetet anëtarë të bllokut deri në verë, janë zbehur në ditët e fundit, pasi shqetësime të reja janë ngritur nga shtetet më të mëdha anëtare.

Lajme

10/06/2016 16:45

Shqetësimet vijnë nga shteti gjerman në lidhje me krimin e organizuar nga bandat gjeorgjiane si dhe shqetësimeve për Francën se marrja e vizave mund të krijojë dobësi të reja të sigurisë në një kohë të frikës së rritjes së sulmeve terroriste.

The Wall Street Journal, shkruan se zyrtarët dhe diplomatët e BE-së tani thonë se shtatori duket të jetë data më e hershme që qeveritë e BE-së dhe Parlamenti Evropian të nënshkruajnë marrëveshjet.

Marrëveshja do ju japë miliona qytetarëve nga këto vende, që të mbajnë pasaporta biometrike dhe qasje pa viza në zonën Shengen, që mbulon shumicën e vendeve të BE-së.

Në muajt e fundit, Komisioni Evropian, ekzekutivi i BE-së, ka rekomanduar statusin pa viza për Gjeorgjinë, Ukrainën, Kosovën dhe Turqinë.

Diplomatët thonë se ka disa qeveri të BE-së që duan të mbajnë deri ndonjë vendim në Gjeorgji, Ukrainë dhe në Kosovë deri sa të marrin në konsideratë kërkesën pa viza të Turqisë.

Kjo ka krijuar shqetësime të mëdha në Kiev, Tbilis dhe Prishtinë./lajmi.net

Shkrimi i Wall Street Journal