Vullkani më i rrezikshëm në botë

Parku nacional Yellowstone, Wyoming, është kërcënuar nga një sasi e madhe e magmës. Një sasi, ndër të tjera, që mendohet se është dy herë e gjysmë më e madhe, siç mendohej. Tërësia e tij nën shkëmbinj është 88 kilometra gjatësi dhe 29 kilometra gjerësi, me një maksimale prej 14 kilometrash thellësi. Sipas studimeve nga Universiteti…

Lifestyle

30/12/2013 19:00

Parku nacional Yellowstone, Wyoming, është kërcënuar nga një sasi e madhe e magmës. Një sasi, ndër të tjera, që mendohet se është dy herë e gjysmë më e madhe, siç mendohej. Tërësia e tij nën shkëmbinj është 88 kilometra gjatësi dhe 29 kilometra gjerësi, me një maksimale prej 14 kilometrash thellësi.

Sipas studimeve nga Universiteti i Utah, kjo do të thotë se vullkani gjigant që shtrihet nën Yellowstone, me shpërthimin e tij mund ta shkaktojë dëmin më të rëndë në dy milionë vjetër e fundit.

Një shpërthim që do të kishte pasoja në tërë botën, hiri i së cilit do ta ‘varroste’ gjysmën e Amerikës së Veriut, ndërsa retë do ta terronin tërë globin.

Shpërthimi i fundit kishte ndodhur 640 mijë vjet më parë, por është e pamundur të parashihet se kur do të ndodh i ardhshmi. Natyrisht, Yellowstone nuk është vendi i vetëm në planet që rrezikohet nga vullkanet e fuqishme dhe ende aktivë.