Turqi, rihapet xhamia historike e djegur nga PKK

Katër vjet pasi u shkatërrua nga zjarri i vendosur nga terroristët e PKK-së, të enjten do të rihapet për adhurim xhamia historike në juglindje të Turqisë.

Bota

06/03/2019 18:08

Abdullah Ciftci, një zyrtar lokal, tha se ka përfunduar restaurimi i xhamisë 500-vjeçare Fatih Pasha, e cila u dëmtua kur PKK-ja hapi llogore, ngriti pengesa dhe eksplodoi shpërthimet në qarkun Sur të Diyarbakirit, raporton Anadolu Agency (AA)

“Xhamia u restaurua me një kosto prej 10 milionë lira turke (1.8 milionë dollarë) në përputhje me strukturën e saj origjinale”, tha Ciftci për AA, duke shprehur kënaqësinë për rihapjen e një xhamie të tillë të rëndësishme për adhurim.

Ciftci tha se xhamia ishte një nga shenjat e para të Shtetit Osman si dhe një strukturë simbolike e Diyarbakir.

Sipas tij, xhamia është përdorur nga terroristët e PKK-së dhe pësoi dëme të mëdha kur i vënë zjarrin së bashku me objekte të shenjta brenda, përfshirë Kur’anin e shenjtë.

Ai tha se punimet e restaurimit filluan menjëherë pas operacionit të suksesshëm të forcave turke të sigurisë kundër terroristëve.

Xhamia historike, e njohur edhe si xhamia e mbuluar, është ndërtuar nga Biyikli Mehmet Pasha, i cili ishte guvernator i Diyarbakirit në vitin 1516.

Xhamia do të vihet përsëri në shërbim të adhuruesve me një program për të shënuar Laylat al-Ragha’ip, me pjesëmarrjen e Ali Erbas, kreun e Drejtorisë së Çështjeve Fetare të Turqisë.

PKK është renditur si një organizatë terroriste nga Turqia, SHBA dhe BE. Në fushatën e saj terroriste më shumë se 30 vjeçare kundër Turqisë, është përgjegjëse për vdekjen e rreth 40.000 njerëzve, përfshirë gra dhe fëmijë.