Të Infektuar: 70.185

Të Shëruar: 60.333

Të Vdekur: 1.616

Të hiqet nocioni “sfond migracioni” – Raporti i ekspertëve gjermanë

9:44 | 22 Janar 2021

Gjermania është vend imigrimi. Ky është fakt. Por si vepron Gjermania me këtë fakt? Për këtë ka një grindje prej vitesh. Një raport ekspertësh propozon se ç’pamje duhet të ketë shoqëria multikulturore.

Prej 15 vitesh ekspertët e statistikave pyesin për “sfondin e migracionit”. I tillë quhet një person në Gjermani, që nuk ka lindur gjerman. Por edhe nëse babai apo nëna nuk kanë qenë gjermanë të lindur, quhesh qytetar me sfond migracioni. Çdo i katërti gjerman ndërkohë ka sfond migracioni. Sipas “Komisionit të Ekspertëve për Aftësinë e Integrimit” kjo duhet të ndryshojë së shpejti. 24 politikanë e studiues me porosi të qeverisë gjermane kanë diskutuar për dy vite me radhë, se ç’duhet bërë më mirë në një shoqëri me migrantë. Raporti u dorëzua të mërkurën tek kancelarja Merkel. Një seri rekomandimesh: Mes tyre; të hiqet nocioni “sfond migracioni”.

Çaglar: “Fëmijët e mi janë gjermanë”

Në vend të kësaj do të flitet në të ardhmen për të ardhurit dhe pasardhësit e tyre, thotë kryetarja e komisionit, Derya Çaglar. “Në rastin tim do të thotë, unë nuk jam më migrante, por thjesht vajza apo pasardhësja e migrantëve”, thotë Çaglar deputete socialdemokrate në parlamentin e landit të Berlinit. “Fëmijët e mi, që sipas përkufizimit të tanishëm janë me sfond migracioni, do të ishin thjesht gjermanë.”

E ngarkuara e qeverisë e qeverisë gjermanë për integrimin, Annette Widmann-Mauz nga CDU e mbështet këtë propozim. Nocioni “sfond migracioni” përmbledh ndërkohë grupime nga më të ndryshmet, nga ana tjetër ky nocion nuk ka forcën e duhur shpresë. “Kësaj i shtohen 21 milionë vetë që nuk ndjehen të pasqyruar përmes këtij nocioni.” Gati çdo i trei gjerman me “sfond migracioni” ka lindur në Gjermani. Kjo duket sikur ata “kurrë nuk do tëjenë 100% pjesë këtij vendi, sikur ky sfond qëndron gjithmonë në ballë.”

Raporti ka 14 rekomandime kryesore. Aty kërkohet një politikë më sociale e banimit, më shumë angazhim kundër racizmit dhe kriminalitetit të urrejtjes dhe shanse arsimimi dhe shkollimi për të gjithë. Në një vend me migrantë is gjermania integrimi “është një detyrë e vazhdueshme” që i prek të gjithë, thuhet në raport. Merkel i falënderoi ekspertët për këtë “punë të madhe” që i jep politikës “shumë ekspertizë në punën e saj”. Sipas Merkel “detyra nuk do të jetë e lehtë, sepse për shkak të pandemisë, ne do të futemi në një fazë te tensionuar ekonomike”. Nëse një vend ka probleme ekonomike, të parët që e ndjejnë presionin janë migrantët e sapoardhur dhe ata më pak të kualifikuar”, tha Merkel. Prandaj do të duhet ta drejtojmë më shumë vëmendjen tek tema e integrimit dhe migracionit, theksoi kancelarja, raporton DW.

Corona si lupë

Në një kohë që pandemia ka treguar, se e varur është Gjermania nga migrimi, u shpreh ministri federal i Punës, Hubertus Heil në prezantimin e raportit të ekspertëve. “Këtë e bëri të qartë si në një lupë Corona”: Ne kemi nevojë në shumë sektorë për punonjës të kualifikuar.” Sipas Heil për këtë duhet të shfrytëzohen të gjitha potencialet e forcave të kualifikuara në vend. “Në të njëjtën kohë kemi nevojë për migrimi forcash të kualifikuara nga vendet e treta. Këtë nuk e shohim vetëm tek spitalet apo kujdesi në shtëpitë e të moshuarve. këtë e shohim edhe tek ndërtimtaria dhe shumë sektorë të zejtarisë.”

Që Gjermania është një vend imigrimi, është tanimë konsensus në politikë, ekonomi dhe shoqëri. Në Bnudestag pikëpyetje i vë këtij realiteti partia AfD, partia më e madhe opozitare dhe kërkon të kufizojë fort migracionin. Por edhe mes ekspertëve të komisionit të qevrisë gjermane nuk ka një ujdi të plotë në çështjet e integrimit dge migracionit. Në vjeshtën e vitit të kaluar një anëtar u largua për shkak të mospajtimeve nga komisioni. Në raportin përfundimtar mospajtimi reflektohet në “prononcimet devijuese”. Duket se edhe me nocionin e ri “të ardhur dhe pasardhësit e tyre” disa anëtarë të komisionit nuk janë të lumtur. Ndoshta nocioni i vështirë “sfond migracioni” nuk ka për t’u larguar aq shpejt nga përdorimi gjuhësor.