Studimi gjerman: Azilantë socialë (Video)

Disa javë përpara se të mbahet samiti në Gjermani për çështjen e azilkërkuesve, Zyra Federale për Emigracionin atje ka hartuar një studim i cili i kushtohet popujve të Ballkanit perëndimor.

Lajme

11/08/2015 22:44

Studimi, i cili pritet të përdoret si një orientim për autoritetet më të larta gjermane dhe krerët e landeve, shpjegon rritjen e katërfishuar të kërkesave për azil nga rajoni i Ballkanit.

Në trajtën e një profili të aplikantëve, ky raport tregon se edhe pse Shqipëria, Serbia, Kosova, Maqedonia dhe Mali i Zi janë politikisht, ligjërisht, ekonomikisht dhe etnikisht shumë të ndryshme nga njëra-tjetra, ato kanë një emërues të përbashkët: prirjen për emigracion.

Vendet e Ballkanit perëndimor që në vitet 1960 konsiderohen si shtete të origjinës për shumë emigrantë të shpërndarë në botë. Vite më parë, lëvizja e tyre nxitej nga konfliktet e armatosura e ndërsa tani, vëren raporti, banorët e Ballkanit perëndimor zgjedhin të punojnë në Itali, Zvicër, Greqi dhe në Gjermani, për shkak se ndihen të pakënaqur në vendet respektive.

Por, siç shpjegon Zyra Federale, kohët e fundit shumë ekuilibra në vendet që i presin kanë ndryshuar dhe tani prirja është që aplikantët nga Ballkani perëndimor të marrin përgjigje refuzuese për kërkesën e tyre.

Një nga arsyet kryesore të refuzimit është se azilantët nga Ballkani nuk kanë nevojë të pajisen me status mbrojtjeje. Ajo çka e shkaktoi dyndjen e tyre në Gjermani nuk është gjë tjetër veçse standardi i ulët i jetesës dhe margjinalizimi social.

Zyrtarët gjermanë vërejnë se sfidat që i përkasin qeverive të rajonit tonë janë çështjet e pronësisë, strehimi, tregu i punës dhe arsimi. Ndër të tjera ata shtojnë se politikat e migracionit të Ballkanit perëndimor duhet të hartohen në përputhje me legjislacionin e Bashkimit Europian dhe vetë këto vende duhet të marrin masat përkatëse për të frenuar numrin e shtetasve që largohen në kërkim të një jete më të mirë. /TCH/

YouTube player