Specialja: Në gjykimin ndaj Salih Mustafës janë tetë viktima pjesëmarrëse

Përmes platformës online “Zoom”, Angela Griep, shefe e Informimit dhe Komunikimit Publik në Dhomat e Specializuara të Kosovës (DhSK),  ka bërë të ditur se aktualisht në gjykimin ndaj Salih Mustafës janë tetë viktima pjesëmarrëse.

Lajme

28/04/2022 16:20

Në konferencën për medie të mbajtur të enjten, Griep ka dhënë informacione të përditësuara mbi zhvillimet e fundit lidhur me procedurat gjyqësore dhe veprimtaritë në këtë gjykatë, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Fillimisht lidhur me çështjen gjyqësore ndaj Salih Mustafës, ajo bëri të ditur se të premten e kaluar, me 22 prill, ka dhënë dëshminë dëshmitari i trembëdhjetë i thirrur nga mbrojtja e Salih Mustafës që dëshmoi kryesisht në seancë publike.

Griep ka thënë se gjykimi i Salih Mustafës filloi me 15 shtator 2021 me deklaratën hyrëse të Prokurorit të Specializuar dhe mbrojtëses së viktimave.

Tutje, ajo ka thënë se Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS) ka ftuar 13 dëshmitarë për të dhënë dëshmi në gjykatë dhe ka mbyllur paraqitjen e provave të saj me 4 shkurt të këtij viti.

“Mbrojtja filloi me paraqitjen e provave të veta me 22 mars dhe deri tani ka thirrur 13 dëshmitarë. Në bazë të Rregullores të Procedurave dhe Provave të DhSK-së, si prokurorisë edhe mbrojtjes u është dhënë mundësia për tu drejtuar pyetje dëshmitarëve të thirrur nga pala tjetër. Aktualisht ka 8 viktima pjesëmarrëse në këtë çështje dhe përfaqësohen si një grup i vetëm nga mbrojtësja e viktimave e mbështetur nga anëtarët e ekipit të saj ligjor”, ka thënë Griep.

Sipas saj, të hënën e shkuar,  me 25 prill, trupi gjykues në çështjen Salih Mustafa nxori një urdhër me të cilin i kërkonte Ministrisë të Drejtësisë, të paraqes parashtrime të mëtejme lidhur me modalitetet e mundshme që viktimat të marrin kompensim, por njëkohësisht të mbeten anonim, në rast se do të ketë shpallje të fajësisë për Mustafën.

Ajo tha se seanca vijuese në rastin e Mustafës është planifikuar për datën 11 maj.

Kurse, tha se me 21 prill, trupi gjykues ka nxjerrë dy vendime lidhur me rishikimin e paraburgimit për Hysni Gucatin e Nasim Haradinaj.

Në këto vendime, Griep tha se trupi gjykues ka urdhëruar vazhdimin e paraburgimit si për Gucatin, ashtu edhe për Haradinaj.

Ndryshe, Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, çdo të enjte, në orën 14:30, përmes platformës online “Zoom” mbajnë informim javor ku ofrojnë informacione të përditësuara mbi zhvillimet e fundit lidhur me procedurat gjyqësore dhe veprimtaritë në këtë gjykatë.