Sllavoj Zhizhek: Fitorja e Trumpit është zgjim i mirëseardhur

Fitorja e Donald Trumpit në zgjedhjet presidenciale amerikane, paraqet një tronditje të establishmentit politik në demokracitë perëndimore, por është edhe shans për fillimin e një të “majte autentike”, ka thënë për televizionin RT, filozofi i njohur slloven, Sllavoj Zhizhek.

Bota

19/11/2016 07:34

Fitorja e Trumpit ka shkaktuar tërmet politik jo vetëm në SHBA, por tani nuk duhet të përqendrohemi te Trumpi i cili është “politikan brutal pragmatik” dhe një person që nga dita në ditë ndryshon pikëpamjet, por tek zhvillimet e ardhshme të situatës, shprehet Zhizhek, transmeton Telegrafi.

Sipas tij, me pikëpamjet e Trumpit – pavarësisht qëndrimeve të tij radikale në fushatë dhe retorikës vulgare e të padrejtë politike – janë identifikuar votuesit të cilët janë të pakënaqur, të zemëruar dhe të frustruar që nuk duan një “status quo”.

“Hillary Clinton, në politikën e jashtme do të ishte më e rrezikshme dhe më agresive se Trumpi, i cili ka shprehur qëndrim të butë ndaj Rusisë dhe për zgjidhjen e çështjes palestineze. Por, gjithçka varet se cila ‘klikë’ do të sundojë në kabinetin e tij, meqë në ‘trenin’ Trump po kërcejnë republikanët që e kanë kundërshtuar e që nuk kanë fare simpati për Rusinë dhe Putinin”, thotë ai.

Sipas tij, e majta duhet të ristrukturohet në rrethanat e reja, që të mos sundojë ekstremi i djathtë popullist apo politika autoritare.

“E majta autentike duhet të përfaqësojë interesat e njerëzve të vegjël, e jo të kapitalit”, shton ai.

Zhizheku nuk është dakord me vlerësimin e filozofit amerikan Noam Chomsky, se botën e sotme e kërcënojnë republikanët amerikanë dhe Trumpi, duke shtuar se fenomeni Trump është një “zgjim i mirëseardhur” dhe dështim i vazhdimit të “kapitalizmit me fytyrë njerëzore” që njerëzve ua paraqet Hillary Clintoni. Ndaj, shton se Brexit-i dhe fitorja e Trumpit tregojnë se kjo demokraci nuk funksionon.