Sheriati i jep 100 të rëna me kamxhik, më pas litarin në fyt!

Një gjykatë sudanez e ka dënuar me vdekje një grua për dy vepra “penale”, për braktisje të fesë Islame dhe për tadhëti bashkëshortore (martesë me një burrë të besimit të Krishterë).

Bota

15/05/2014 17:29

Meriam Yehya Ibrahim Ishag u dënua të enjten, por do të varet në litar pas dy vjetësh, pasi është shtatëzënë.    

“Ne ju dhamë afat tre ditë për të tërheq mbrapsht braktisjen e fesë sonë, por ju këmbëngulët për të mos u kthyer më në Islam. Unë ju dënojë ju me varje deri në vdekje”, tha gjykatësi, raporton AFP .

Organizata e të drejtave të njeriut, Amnesty International e cilësoi dënimin si të tmerrshëm dhe neveritës, dhe u bëri thirrje autoriteteve sudaneze që të mos e ekzekutojnë këtë grua të pafajshme.

Sudan ka një popullsi me shumicë myslimane, e cila qeveriset me ligjin Islam – Sheriatin. Sipas këtij ligji, braktisja e besimit fetar është krim dhe zakonisht dënohet me vdekje.

Ambasadat Perëndimore dhe grupet e të drejtave të njeriut i kanë kërkuar Sudanit që të respektojë të drejtën e gruas shtatzënë për të zgjedhur fenë e saj.

Por gjykatësi dënoi gruan edhe për  tradhti, me 100 të rëna në trup me kamxhik, pasi martesa e saj me një të krishterë nuk ishte e vlefshme sipas ligjit islamik.

Kjo thuhet se do të realizohet përpara varjes, kur ajo të jetë shëruar pas lindjes së foshnjës.

Gjatë seancës dëgjimore, e pandehura tha se është një e krishterë, dhe nuk mund të dënohet për dicka që nuk ka qenë kurrë.

Amnesty International njoftoi se gruaja, Meriam Yehya Ibrahim Ishag, është rritur si një e krishterë ortodokse, feja e nënës së saj, për shkak se i ati i saj, një mysliman, i kishte munguar që prej fëmijërie.

Gjykatësi i cili iu drejtua të pandehurës me emrin e saj mysliman, Adraf El- Hadi Mohammed Abdullah, tha të enjten se vendimi është i prerë.

“Kjo grua u dënua me vdekje të dielën, por iu dha mundësia që deri të enjten të rikthehet në Islam. Pasi nuk e bëri këtë, atëherë ajo sot po dënohet me vdekje”.

AFP raporton se ka pasur grupe të vogla të protestuesve jashtë gjykatës – pro dhe kundër dënimit.

Studiuesi i njohur sudanez, Manar Idriss, ka dënuar dënimin duke thënë se braktisje dhe tradhtia bashkëshortore nuk duhet të konsiderohen krime.

\”Fakti që një grua është dënuar me vdekje për zgjedhjen e saj fetare dhe për rrahje me kamxhik se është martuar me një burrë të një feje tjetër është e tmerrshme dhe të neveritshme”, ka thënë Idriss.

Avokatë mbrojtës i të dënuarës i ka thënë AFP-së se do të ankohet në një gjykatë më të lartë për të rrëzuar dënimin e marrë të enjten.

Po ashtu, ambasadat perëndimore, ajo e SHBA-së, Kanadasë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Holandës, kaun lëshuar një deklaratë të përbashkët duke shprehur \”shqetësim të thellë\” rreth rastit dhe duke i bërë thirrje Sudanit për të respektuar të drejtën e lirisë së fesë.

Meriam Yehya Ibrahim Ishag ishte arrestuar dhe më pas akuzuar për tradhti bashkëshortore në gusht 2013. Ndërsa në shkurt 2014, gjykata i shtoi akuzën e braktisjes së fesë, kur ajo tha se ishte i krishterë dhe jo myslimane.