Sëmundja misterioze prek diplomatët amerikanë, mjekët dhe zyrtarët në alarm

Një sëmundje e re është shfaqur në mesin e diplomatëve amerikanë dhe kanadezë, të cilët kanë qenë të dërguar në Kubë.

Bota

01/12/2018 09:02

Sëmundja e cila prek trurin, është shfaqur së fundmi tek një diplomat  kanadez në Havanë duke e çuar në 13 numrin e zyrtarëve diplomatë me këtë sëmundje.

Sipas një zyrtari të lartë të qeverisë kanadeze ka nisur një rishikim i pranisë diplomatike të Kanadasë në Kubë.

Ai deklaroi: “Rezultatet e testeve mjekësore tregojnë se punonjësi është prekur nga simptoma të pazaknshme shëndetësore. Simptomat janë të njëjta me ato që kanë përjetuar më parë stafi diplomatik në Kubë.”

Autoritetet amerikane dhe kanadeze kishin dyshuar fillimisht për një sulm me një lloj arme akustike, që çoi në tensione ndërmjet Uashingtonit dhe Havanës. Por nga kryeqyteti kanadez, më vonë u tha se kjo është “e pamundur”.

Mjekët dhe zyrtarë amerikanë kanë thënë se bëhet fjalë për një “lloj të ri të dëmtimit të mundshëm të trurit”. Ky përfundim erdhi nga ekspertë të shëndetit në Universitetin e Pensilvanisë, pasi trajtuan 21 diplomatë amerikanë, që kishin simptoma të njëjta të sëmundjes.

Në prill të 2018, familjet e diplomatëve kanadezë të vendosur në Havanë u urdhëruan të kthehen në shtëpi si një masë mbrojtëse. Simptomat e sëmundjes përfshijnë: marramendje, lodhje, dhimbje koke, komplikime në dëgjim, humbje e ekuilibrit dhe paaftësi në përqëndrim.