Sali Berisha: Ivanovi albanofob, po rrezikohet Maqedonia

Ish-kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha ka komentuar atë që po ndodh në Shkup pas refuzimit të Presidentit të Maqedonisë Gjorgje Ivanov që t’ia japë mandatin kreut të LSDM-së, Zoran Zaev edhe atë për shkak të platformës shqiptare, që për Ivanovin e cenon karakterin unitar të shtetit.

Lajme

02/03/2017 09:33

“Në perpjekjet e tyre për t’i dhënë vendit qeverinë pas zgjedhjeve të përgjithshme, forcat politike shqiptare, në interesin më të mirë të shqiptarëve por në të vërtetë të të gjithë qytetarëve dhe vet Maqedonisë, parqiten bashkarisht një seri kërkesash, ndër të cilat përdorimi i gjuhës shqipe si gjuhë zyrtare në të gjithë territorin e Maqedonisë si platformë të tyre për të marrë pjesë në formimin e qeverisë së ardhshme”.

“Këto kërkesa fillimisht ju ofruan të mandatuarit për krijimin e qeverisë së re nga presidenti i republikës, ish kryeministrit Gruevski. Zoti Gruevski refuzoi nga pozita ultranacionaliste, paketën e forcave politike shqiptare dhe dështoi në krijimin e qeverisë. Rivali i tij, kryetari i LSDM, Zaev pranoi kerkesat e shqiptarëve dhe siguroi firmat e deputetëve të forcave politike shqiptare për krijimin e qeverisë. Në një akt absurd, të rrezikshëm për stabilitetin e vendit, presidenti Ivanov refuzoi t’i japi mandatin z. Zaev, duket për shkak të albanofobisë së tij të papranueshme ndaj gjuhës shqipe. Ky është një akt i rëndë që dëshmon se ultranacionalizmi aleksandrin është një rrezik serioz për stabilitetin e vendit fqinj” – thotë Berisha.

“Me këtë rast, duke shprehur mbështetje të plotë forcave politike shqiptare për kontributin e tyre madhor ne Maqedoni, ju bëj thirrje të qendrojnë të palëkundura në kërkesat e tyre që janë jetike për ngushtimin e hendekut ndëretnik dhe zbatimin e frymës së Marrëveshjes së Ohrit në vendin e tyre”– shton ish-kryeministri shqiptar.

“Uroj gjithashtu që presidenti Ivanov, që me kushtetutë është president i të gjithë qytetarëve të vendit të tij, të çlirohet sa më shpejt nga fobia e gjuhës shqipe dhe të realizojë se dygjuhësia përbën një pasuri të madhe dhe domosdoshmëri jetike për liritë, të drejtat e shqiptarëve por edhe për zhvillimin, prosperitetin, integrimin e Maqedonisë” – shkruan Berisha./Ina