Reforma s’duhet ta prekë Kushtetutën

Njohësi i çështjeve kushtetuese, Arsim Bajrami, thotë se procesi i reformës zgjedhore nuk duhet ta prekë ndryshimin e aktit më të lartë juridik në vend.

Lajme

21/12/2013 09:09

Njohësi i çështjeve kushtetuese, Arsim Bajrami, ka kundërshtuar ndryshimin e Kushtetutës së Kosovës në këtë kohë.

Bajrami ka deklaruar për “Epoka e Re” se  procesi i reformës zgjedhore nuk duhet ta prekë ndryshimin e aktit më të lartë juridik në vend.

“Mendoj se reforma zgjedhore nuk duhet të ketë implikime kushtetuese. Kushtetuta jonë është Kushtetutë e kompromisit, është Kushtetutë që ka bërë kompromis midis vullnetit të popullit për pavarësi dhe standardeve të papara për të drejtat e pakicave. Ky balancë duhet të mbrohet dhe nuk guxon të prishet”.

Sipas Bajramit, vazhdimi i vendeve të rezervuara për minoritetet do ta vështirësojë konsensusin politik dhe do t’i faktorizojë pakicat në mënyrë të pamerituar.

“Nëse shkohet me praktikën e vendeve të rezervuara ai mund të jetë një institucion me efekte krejt të kundërta dhe të bëhet një institucion me të cilin pakica e mban peng shumicën në vendimmarrjet politike”.

“Neve do të na duhet që për të gjitha vendimet e rëndësishme shtetërore dhe kushtetuese të zhvillojmë negociata me pakicat dhe pakicat do të bëhen faktorë, element kyç për marrjen e vendimeve të rëndësishme që nga ndryshimi i Kushtetutës, modernizimi dhe ndryshimi i ligjeve themelore”.

Sipas tij, nuk janë korrekte kërkesat e minoriteteve dhe pretendimet e ndërkombëtareve  për të vazhduar edhe më tutje me mandatet e rezervuara.

“Mendoj se nuk janë fort korrekte as presionet ndërkombëtare që vijnë në këtë drejtim, sepse po t’i krahasojmë praktikat e shteteve evropiane, asnjë prej këtyre shteteve nuk aplikon vende të rezervuara dhe të garantuara”.

“Madje as për pakicat milionëshe nuk kanë vendosur standarde të tilla”.

Ai ka thënë se vazhdimi i vendeve të rezervuara për minoritetet do ti sjell telashe Kosovës në të ardhmen në shumë vendime të rëndësishme.

“Nëse lejohet një gjë e tillë, atëherë ne çështjen e rëndësishme si ndërrimin e  Kushtetutës, ndërrimin e ligjeve, apo transformimin e FSK’së në një ushtri të rregullt do ta lëmë në duart e pakicave”.

“Nëse subjektet politike të pakicave do të jenë të ndikuara nga Beogradi, atëherë në mënyrë të tërthortë do të hapet një mundësi e interferimit të politikave të Beogradit në Kuvendin e Kosovës. Dhe kjo është krejtësisht e palejueshme në një shtet demokratik”.