Qeveria italiane para kolapsit

Kryeministri italian Enrico Letta kërkon votëbesim në parlament. Qeveria italiane në buzë të kolapsit.

Bota

28/09/2013 10:46

Kryeministri Italian Enrico Letta do të thërras për votëbesim në parlament pas diskutimit që ka pasur të premten me partnerët e koalicionit të qendrës së djathtë, të cilët diskutuan për shkurtime buxhetore duke e sjellë kështu qeverinë e tij në buzë të kolapsit.

Letta u kthye nga vizita në New York së bashku me anëtarët tjerë të  koalicionit tanimë të copëtuar, pas kërcënimeve të qendrës së djathtë, ligjvënësve që ishin larguar nga ish-kryeministrit Berluskoni në betejën kundër mashtrimit me taksa.

“Aksioni efikas i Qeverisë është qartë i papranueshëm me masat e dorëheqjes të një grupi parlamentar i cili duhet të përkrah Qeverinë”, tha kryeministri Letta në një deklaratë pas takimit me kabinetin qeveritar të premten.

“Ose ka një fillim të ri dhe interesat e shtetit dhe qytetarëve janë vendosur në rend të parë ose kjo eksperiencë është drejt  fundit,” thotë kryeministri italian.

Ministri për Çështje Rajonale Graziano Deliro thotë se Letta, i cili takoi Presidentin Giorgo Napolitano të premten, është dashur të shkonte para se parlamenti në ditët e ardhshme të kërkojë mbështetje për të vazhduar.

Dy  ditë pas rritjes së tensioneve dhe me tregjet financiare në buzë të kolapsit, kryeministri Letta i njoftoi  ministrat me një ofertë të pakufizueshme në mënyrë që të sigurojë aprovimin për qëndrimet rreth masave për buxhetin që nevojitet ta sjell deficitin e Italisë brenda kufizimeve të Bashkimit Europian.

Takimi kishte gjithashtu kishte qëllim t`i plotësojë kërkesat e qendrës së djathtë dhe ta evitojë rritjen e taksave prej 21 në 22 %. Rritja e taksave ishte kaluar nga Qeveria e kaluar e Mario Montit dhe normat gjithashtu ishin rritur të martën.

Sidoqoftë takimi është akoma frytdhënës, ndërsa zyrtarët kanë bërë të qartë se një marrëveshje mund të arrihet.

Dështimi i marrëveshjes për 3 miliardë euro të shkurtimeve buxhetore, është kërkuar nga Partia Demokratike e Qendrës së Majtë dhe nga partia e Berlusconit, me ç`rast nënvizohet një thyerje e traditës në mes të dy rivalëve tradicionalë që ishin  bashkuar të premten për të bllokuar zgjedhjet.

Ministri i Ekonomisë Fabrizio Saccomanni, i cili ka rritur besueshmërinë e tij në takimin e kufizimeve buxhetore të Bashkimit Europian është përballur me kritika të vazhdueshme nga partia PDL në muajin e fundit, ishte i frustruar me rënien, thonë zyrtarët.

Ligjvënësit  e PDL kanë propozuar që të shmanget rritja e taksave e cila do të shkaktonte rritje në karburante nga e cila do të ndëshkoheshin konsumatorët dhe zëvendësimet e thjeshta në një taksë në tjetrën.

“Ne nuk mund të pranojmë përgjegjësi për këtë”, i ka thënë kabinetit Angelino Alfano, Sekretari i Partisë PDL i cili gjithashtu është Zëvendës Kryeministër, sipas burimeve zyrtare. “Ne nuk mund të qëndrojmë në Qeveri nëse taksat rriten dhe ne nuk shkurtojmë shpenzimet”, ka thënë ai.