Përqafimi i përjetshëm: Eshtrat e dashnorëve 1.500-vjeçar u zbuluan në Kinë

Mbetjet skeletore të të dashuruarve, të cilët u varrosën së bashku më shumë se 1.500 vjet më parë në Kinën veriore, u zbuluan kohët e fundit, ende "të mbyllur në një përqafim të përjetshëm", ka zbuluar një studim i ri.

Bota

25/08/2021 17:09

Është e mundur që gruaja, e cila kishte një unazë metalike në gishtin unazor të dorës së majtë, të sakrifikonte veten për t’u varrosur me burrin e saj, thonë studiuesit.

Edhe pse varrosjet e përbashkëta të burrave dhe grave nuk janë të rralla në Kinë, ky varrim i ndërthurur “me dy skelete të mbyllur në një përqafim me një shprehje të guximshme të dashurisë” është i pari i këtij lloji në vend dhe mund të pasqyrojë një ndryshim në qëndrimet ndaj dashurisë në shoqërinë kineze.

“Ky është [çifti] i parë që gjendet në një përqafim dashurie kudo në Kinë,” tha studiuesi kryesor Qian Wang, profesor në Departamentin e Shkencave Biomjekësore pranë Kolegjit të Stomatologjisë A&M të Teksasit.

Arkeologët zbuluan varrin në qershor 2020 gjatë gërmimeve të një varreze që u zbulua gjatë punës ndërtimore në provincën Shanxi. Varrezat përmbanin rreth 600 varrime nga Xianbei, një grup i lashtë nomad në Kinën veriore që u asimilua në kulturën Han, dhe datuan në kohën e dinastisë Wei të Veriut (386-534 pas Krishtit).

Për shkak se varrimi ishte unik, arkeologët vendosën të mos gërmojnë plotësisht mbetjet skeletore. Në vend të kësaj, ekipi i la ata të ndërthurur në mënyrë që dyshja të mund të ekspozonte në një ekspozitë muzeore të ardhshme.

Arkeologët kanë gjetur edhe dy çifte të tjerë të varrosur së bashku në të njëjtat varreza, por ato çifte nuk u përqafuan dhe gratë nuk kishin unaza, tha Wang.

Gërmimi i pjesshëm i këtyre të dashuruarve zbuloi ende shumë për ta. Burri ishte rreth 161.5 centimetra i gjatë dhe kishte disa lëndime, duke përfshirë një krah të thyer, një pjesë të gishtit që mungonte në dorën e tij të djathtë dhe frakturat në këmbën e tij të djathtë. Ai ndoshta ka vdekur midis moshës 29 dhe 35 vjeç, thanë studiuesit. Në të kundërt, gruaja ishte mjaft e shëndetshme kur vdiq. Ajo ishte 157.1 cm e gjatë dhe kishte vetëm disa probleme dentare, përfshirë kariesin. Ajo me siguri vdiq midis moshës 35 dhe 40 vjeç.

Kush e varrosi çiftin e bëri këtë me butësi. Trupi i burrit ishte i përkulur drejt asaj të gruas dhe krahu i tij i majtë shtrihej nën trupin e saj. Krahu i tij i djathtë u mbështjell me të, dora e tij u mbështet mbi belin e saj. Trupi i femrës u vendos “në një pozicion për t’u përqafuar”, shkruan studiuesit në studim. Koka e saj është kthyer poshtë, që do të thotë se fytyra e saj do të mbështetej mbi shpatullën e tij. Krahët e saj u mbështollën rreth trupit të tij.

Ndoshta kjo skenë pasqyroi angazhimin e çiftit ndaj njëri -tjetrit në jetë.

“Mesazhi [i varrimit] ishte i qartë – burri dhe gruaja u shtrinë së bashku për herë të fundit, duke u përqafuar për dashurinë e përjetshme gjatë jetës së përtejme,” shkruan studiuesit në studim.

Ekipi kishte disa ide se si çifti përfundoi në të njëjtin varr. Nuk ka gjasa që të dashuruarit të vdisnin në të njëjtën kohë nga dhuna, sëmundja ose helmimi, pasi ende nuk ka prova për ndonjë nga sa më sipër. Ndoshta burri vdiq i pari dhe gruaja sakrifikoi veten në mënyrë që ata të varroseshin së bashku, thanë studiuesit.

Është gjithashtu e mundur që gruaja të ketë vdekur e para dhe burri të sakrifikojë veten; megjithatë, kjo ka më pak gjasa sepse gruaja duket të ketë qenë më mirë në shëndet sesa partneri i saj.

“Ndërsa rrethanat që çuan në varrosjen intime të këtyre zogjve në dashuri mbeten një mister, varrimi i tyre është një shfaqje unike e emocioneve njerëzore të dashurisë në një funeral, duke ofruar një pasqyrë të rrallë në dashurinë, jetën, vdekjen dhe jetën e përtejme,” përfundoi Wang.