Osmani: Ne nuk morëm pjesë në Ballkanin e Hapur pas Banjskës, hapi i parë që do të bëjmë është dalja nga Ballkani i Hapur

Në mbledhjen e parë të ardhshme të Qeverisë, ku temë do të jetë nisma Ballkani i Hapur, do të propozoj tërheqjen nga kjo nismë, ka thënë ministri i Jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani. Ai i cilësoi akuzat e opozitës shqiptare në lidhje me nismën Ballkani i Hapur si përpjekje për të fituar pikë…

Lajme

16/04/2024 09:37

Në mbledhjen e parë të ardhshme të Qeverisë, ku temë do të jetë nisma Ballkani i Hapur, do të propozoj tërheqjen nga kjo nismë, ka thënë ministri i Jashtëm i Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani. Ai i cilësoi akuzat e opozitës shqiptare në lidhje me nismën Ballkani i Hapur si përpjekje për të fituar pikë të vogla politike.

“Ajo që po bën opozita është mosnjohja e bashkëpunimit rajonal, mosnjohja e situatave ndërkombëtare dhe tentativa për të përfituar pika të vogla politike për tema që nuk i dinë. Kjo është dobësia e tyre më e madhe dhe se nuk e njohin politikën e jashtme. Ata nuk kanë përvojë dhe pretendojnë të hyjnë në të njëjtin zinxhir me njerëz që i kanë kushtuar gjithë jetën kësaj teme”, ka thënë Osmani në pyetjen e një gazetari pas konferencës së djeshme për media në MPJ.

Sa i përket Ballkanit të Hapur, ai sqaroi se ishte më shumë një ide e kryeministrit shqiptar Edi Rama si një përpjekje për pajtim, pra, siç tha ai, një strategji daljeje në mënyrë që Serbia të vendosë marrëdhënie me Kosovën, përfshirë edhe njohje të ndërsjellë. Sipas Osmanit, pas ngjarjes në Banjskë nuk ka pasur takim, as takim mes Maqedonisë së Veriut dhe Ballkanit të Hapur.

“Ne nuk morëm pjesë në Ballkanin e Hapur pas Banjskës, sepse ky ishte qëndrimi im në atë kohë, sepse ishte menjëherë pas ngjarjes. Unë thashë se nëse vërtetohet se Beogradi është i përfshirë, atëherë realisht e bën të pamundur, sepse ideja e Ballkanit të Hapur ishte ndryshe. Ideja ishte që të krijohej një mundësi për Serbinë dhe Kosovën që dalëngadalë të fillonin të krijojnë kushte për njohje reciproke dhe vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, si një nga iniciativat krahas bashkëpunimit ekonomik etj. Sigurisht, secili vend theksoi perspektivën e tij. Disa theksuan bashkëpunimin ekonomik, disa mobilitetin e qytetarëve, disa pajtimin. Ne, duke folur tani si parti politike, nëse mund të them kështu, pamë në këtë një mundësi pajtimi dhe njohjeje reciproke, sepse ishte ide e kryeministrit Rama. Mirëpo, kjo me Banjskën vërtet i prishi këto marrëdhënie. Prandaj nuk kam marrë pjesë në këto takime dhe nuk do të marr pjesë”, ka thënë Osmani.

I pyetur për të sqaruar nëse Maqedonia e Veriut është ende anëtare e Ballkanit të Hapur, Osmani deklaroi se qëndrimi i tij është të mos marrë pjesë në mbledhjet e kësaj nisme.

“Ky është qëndrimi im që në seancën e parë ku do të diskutohet kjo temë do të prezantoj të dhënat që i kam përmes qasjes në informata nga NATO dhe BE dhe vendet partnere dhe këtë do ta propozoj”, ka thënë Osmani.