Të Infektuar: 106.489

Të Shëruar: 97.877

Të Vdekur: 2.210

Obama pas vendimit në rastin Floyd: Juria bëri gjënë e duhur

8:14 | 21 Prill 2021

Ish-oficeri i policisë amerikane Derek Chauvin është dënuar për të gjitha pikat e akuzës për vrasjen e afro-amerikanit George Floyd në Mineapolis në majin e vitit të kaluar.

Për çka ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Barack Obama thotë se juria prej 12 anëtarësh që mori vendimin për dënimin e Chauvin bëri gjënë e duhur.

Obama shkruan se me këtë vendim është vënë edhe drejtësi, por thekson se drejtësia e vërtetë ka të bëjë më shumë sesa një vendim i vetëm në një gjyq.

Shkrimi i plotë i Obamës në Facebook:

Sot, një juri në Minneapolis bëri gjënë e duhur.

Për gati një vit, vdekja e George Floyd nën gju e një oficeri policie ka bërë jehonë në të gjithë botën – piktura murale dhe marshime frymëzuese, duke shkaktuar biseda në dhomat e ndenjes dhe legjislacionin e ri. Por një pyetje më themelore ka mbetur gjithmonë: a do të vihej drejtësia?

Në këtë rast, të paktën, ne kemi përgjigjen tonë. Por nëse jemi të sinqertë me vetveten, ne e dimë që drejtësia e vërtetë ka të bëjë më shumë më shumë sesa një vendim i vetëm në një gjyq të vetëm.

Drejtësia e vërtetë kërkon që ne të pajtohemi me faktin se amerikanët e zinj trajtohen ndryshe, çdo ditë. Na kërkon të pranojmë që miliona miq, të familjes dhe bashkëqytetarëve tanë jetojnë në frikë se takimi i tyre i ardhshëm me zbatimin e ligjit mund të jetë i fundit. Dhe kjo kërkon që ne të bëjmë punën ndonjëherë falënderuese, shpesh të vështirë, por gjithmonë të domosdoshme për ta bërë Amerikën, të cilën e njohim më shumë si Amerika në të cilën besojmë.

Ndërsa verdikti i sotëm mund të ketë qenë një hap i domosdoshëm në rrugën e progresit, ai ishte larg nga një i mjaftueshëm. Ne nuk mund të pushojmë. Ne do të duhet të ndjekim me reformat konkrete që do të zvogëlojnë dhe përfundimisht eliminojnë paragjykimin racor në sistemin tonë të drejtësisë penale. Ne do të duhet të dyfishojmë përpjekjet për të zgjeruar mundësitë ekonomike për ato komunitete që janë margjinalizuar shumë gjatë.

Dhe ndërsa vazhdojmë luftën, ne mund të marrim forcë nga miliona njerëz – veçanërisht të rinjtë – të cilët kanë marshuar dhe protestuar dhe shprehur gjatë vitit të kaluar, duke ndriçuar një dritë mbi pabarazinë dhe duke bërë thirrje për ndryshim. Drejtësia është më afër sot jo thjesht për shkak të këtij vendimi, por për shkak të punës së tyre.

Unë dhe Michelle i dërgojmë lutjet tona familjes Floyd, me shpresën se ata mund të gjejnë paqe. Dhe ne qëndrojmë krah për krah me të gjithë ata që janë të vendosur të garantojnë çdo amerikan masën e plotë të drejtësisë që George dhe kaq shumë të tjerëve janë mohuar.