Njëqind vjet nga Revolucioni Bolshevik

Një shekull më parë, bolshevikët morën pushtetin në Rusi dhe krijuan shtetin e parë marksist në botë.

Bota

07/11/2017 10:40

 

Mbështetësit e Partisë Komuniste të Rusisë shënojnë sot përvjetorin e kësaj ngjarjeje.

Partia Komuniste kërkoi nga ta të përdorin slogane të partisë, të tilla si: “Rroftë Revolucioni Socialist”, “Jemi krenarë për vendin e sovjetikëve”, “Paqe kombeve, tokë fermerëve, të korra punëtorëve”.

Autoritetet në Moskë kanë thënë më 3 nëntor s’e kanë lejuar tubimin e 5,000 njerëzve.

Më 7 nëntor, 1917, Vladimir Lenin ka udhëhequr Revolucionin Bolshevik, i cili ka çuar në më shumë se 70 vjet të sundimit komunist në Rusi.

Në vitin 2005, presidenti rus, Vladimir Putin, ish-oficer i KGB-së, e ka zëvendësuar festën e 7 nëntorit me Ditën e Unitetit Kombëtar që shënohet më 4 nëntor.

Megjithatë, kufoma e balsamuar e Leninit vazhdon të shtrihet në një mauzole jashtë mureve të Kremlinit.