Një në dy hotele në Zvicër planifikon të rrisë çmimet këtë verë për të përballuar mungesat e stafit

Në total, 44% e hoteleve kanë luftuar për të plotësuar vendet e tyre të lira në vitin 2023, sipas HotellerieSuisse. Kuzhinierët dhe stafi i shërbimit janë veçanërisht të rrallë. Industria e hotelerisë është një industri me marzhe shumë të vogla dhe kostot e personelit aktualisht po rriten masivisht, thotë presidenti i shoqatës, Martin von Moos,…

Bota

19/05/2024 18:46

Në total, 44% e hoteleve kanë luftuar për të plotësuar vendet e tyre të lira në vitin 2023, sipas HotellerieSuisse.

Kuzhinierët dhe stafi i shërbimit janë veçanërisht të rrallë. Industria e hotelerisë është një industri me marzhe shumë të vogla dhe kostot e personelit aktualisht po rriten masivisht, thotë presidenti i shoqatës, Martin von Moos, në NZZ am Sonntag. “Ne nuk mund ta fshijmë atë thjesht, ndaj duhet t’ua kalojmë klientëve”, thotë ai, transmeton albinfo.ch.

Rekrutimi i vështirë

Situata është paradoksale, vëren gazeta e së dielës, sepse Zvicra po tërheq edhe një herë shumë vizitorë, por po përballet me mungesë të madhe të personelit të kualifikuar në industrinë e hotelerisë dhe, për këtë arsye, po përpiqet të përfitojë nga potenciali i saj turistik.

HotellerieSuisse kujton se institucionet e akomodimit përjetuan një “sezion të suksesshëm dimëror” (shih kutinë më poshtë). Dhe sezoni i verës gjithashtu duket shumë pozitiv. “Pas vitit 2023, një sezon rekord, institucionet presin një verë po aq të mirë, apo edhe më të mirë, përsa i përket qëndrimeve të natës”, thekson shoqata.

Mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar mbetet sfida kryesore për institucionet, duke përfshirë edhe rekrutimin e stazheve praktike. “Më shumë se një e treta e kompanive të trajnimit besojnë se kërkimi i praktikantëve është më i ndërlikuar se një vit më parë”, shkruan HotellerieSuisse në deklaratën e tij për shtyp.

Rritja e kostove të stafit

Për të apeluar për rekrutët e mundshëm në të ardhmen, kompanitë në këtë sektor po krijojnë oferta inovative. Sipas shifrave të shoqatës, 42% e hoteleve kanë prezantuar ose planifikojnë të prezantojnë një bonus besnikërie ose më shumë pushime. Gati 30% e kompanive kanë eliminuar tashmë pushimet e papaguara të pasdites. Futja e një jave katërditore është një tjetër temë me interes, shton anketa. Por këto masa rrisin kostot e personelit për kompaninë, gjë që rezulton në një rritje të vazhdueshme të çmimit të netëve në hotel në vitin 2024, “por më pak sistematikisht se në 2023”, risiguron HotellerieSuisse. “Një gjysmë e mirë” e tyre kanë treguar rritje të çmimeve për periudhën e verës krahasuar me çmimet e një viti më parë. Faktorë të tjerë e shpjegojnë këtë rritje të çmimeve, sipas shoqatës: çmimet e energjisë, inflacioni i përgjithshëm dhe rritja e TVSH-së.