Nikoliqi ikën nga përgjegjësia për Kosovën

Me deklarata të vazhdueshme kontroverse për Kosovën, sikundër ajo më e reja për nevojën e referendumit, Tomisllav Nikoliq në fakt po përpiqet të ikë nga përgjegjësia, vlerësojnë dy analistë të njohur serbë. 

Lajme

30/12/2014 23:20

Sipas Nikoliqit, zgjidhja për Kosovën është referendumi në të cilin populli do të deklarohej se nën çka Serbia nuk guxon të lëshohet në negociatat e Brukselit. Ai në një emision televiziv ka deklaruar se nëse qytetarët do të deklaroheshin për nënshkrimin e pavarësisë së Kosovës, ai do të largohej nga funksioni i presidentit.  

“Nuk ka te Nikoliqi kurrfarë zgjidhjeje të re për Kosovën. Risi në propozimet e tij është ajo që kryeministri duhet të dalë para Kuvendit para vazhdimit të dialogut.  Mendoj që esenca e propozimit të Nikoliqit është që ta vërë kryeministrin Vuçiq dhe qeverinë nën monitorim. Risia tjetër me siguri do të shkaktojë reagime të mëdha, sepse ka të bëjë me kundërshtimin e pezullimit të të gjitha institucioneve paralele, gjë që është në kundërshtim të plotë me marrëveshjen e Brukselit, të cilën Serbia e ka nënshkruar. Dhe, ideja e tretë është ajo për referendumin”, thotë për gazetën serbe Blic  Dushan Janjiq nga Forumi për marrëdhënie etnike.

Shpallja e referendumit nuk është në kompetencë të presidentit të Serbisë, por sipas kushtetutës atë e shpall Kuvendi me kërkesën e shumicës së deputetëve apo të paktën 100,000 zgjedhësve, transmeton lajmi.net.

Profesori i Fakultetit të Shkencave Politike, Predrag Simiq, thotë se Nikoliq po ikën nga përgjegjësia për Kosovën.

“Po afrohet vazhdimi i negociatave të Brukselit, të cilat shumëkush në Serbi i përjeton si negociata për pavarësinë e Kosovës. Ato negociata me siguri do të kenë pasoja politike dhe Nikoliq thjesht kërkon qysh tash t’i ikë kësaj. Shqiptarët janë të padurueshëm, kurse ne jemi pa përkrahje tradicionale të Rusisë, e cila është rrasur në probleme të veta. Marrëveshja e Brukselit është nënshkruar, kurse Serbia tash shkon në Bruksel si pëllumb shënjestre. Nikoliq është shumë i  vetëdijshëm për këtë”, sqaron Simiq, transmeton lajmi.net.