Në Nigeri, ushtria çliroi 234 gra të mbajtura nga Boko Haram

Ushtria e Nigerisë i ka shpëtuar edhe 234 gra dhe vajza nga baza e grupit militant, Boko Haram, në pjesën verilindore të këtij vendi, kanë njoftuar mbrëmë vonë autoritetet.

Bota

02/05/2015 10:32

Kështu, numri i femrave që janë çliruar nga rrëmbyesit ka arritur në më tepër se 667.

Ushtria ka vendosur forca tokësore në terren, pas disa javëve të sulmeve ajrore ndëshkuese kundër bazave të militantëve në malet Sambisa.

Disa femra kishin shtënë kundër shpëtimtarëve dhe ishin vrarë, meqë grupi Boko Haram i kishte shfrytëzuar ato si mburojë të armatosur njerëzore.

Ushtria e Nigerisë tha se po zhvillohen kontrolle mjekësore të femrave, disa prej të cilave janë shtatzëna, ndërsa pjesa më e madhe e tyre janë të traumatizuara.

Nuk është e njohur nëse në mesin e këtyre femrave gjendet ndonjë nxënëse e shkollës në qytetin Çibok, që ishin rrëmbyer nga grupi Boko Haram. Ky rrëmbim masiv ishte pritur me tmerr në mbarë botën.

Organizata Amnesty International vlerëson se militantët i kanë rrëmbyer afro dymijë gra e vajza, prej fillimit të vitit 2014.

Nga kryengritja gjashtëvjeçare e grupit, Boko Haram, në Nigeri dhe vendet fqinje, janë vrarë afro 130 mijë vetë dhe së paku 1.5 milionë njerëz janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre./REL/