Mrekullia e ishujve artificialë

9:05 | 19 Janar 2014

Kamfers Dam Lake

Nuk ka limit në maninë e iluzionet e madhëshisë së njeriut. Edhe pse Toka është e mbuluar 70% me ujë dhe se ekzistojnë miliona ishuj të shpërndarë në të gjitha detërat dhe oqeanet në botë, njeriu e ka ndier të nevojshme të ndërtojë ishuj artificialë. Ideja është që në pjesë të reja të Tokës të […]

Nuk ka limit në maninë e iluzionet e madhëshisë së njeriut. Edhe pse Toka është e mbuluar 70% me ujë dhe se ekzistojnë miliona ishuj të shpërndarë në të gjitha detërat dhe oqeanet në botë, njeriu e ka ndier të nevojshme të ndërtojë ishuj artificialë.

Palm Island

Ideja është që në pjesë të reja të Tokës të krijohen hotele, komplekse rezidenciale dhe qendra komerciale. Të gjitha këto në ishujt artificialë, që janë bërë dhe ruajtur me një klasë elite, të dedikuar luksit.

Amwaj

Fillimisht, ishujt artificialë ishin funksionalë për nevojat ekologjike dhe praktike: ata krijoheshin për t’i lidhur dy qytete, për ta mbrojtur territorin nga digat apo përmbytjet e mundshme.

Chek Lap Kok

Prej ishujve më interesantë është edhe Kamfers Dam Lake, që është ndërtuar në formën e shkronjës ‘S’ dhe gjendet në Afrikën e Jugut.

IJburg

Por, pa dyshim që mrekulli është ishulli artificial Palm Island, me 520 kilometra katrorë, duke u konsideruar si njëri prej komplekseve më të mëdha rezidencialë në Emiratet e Bashkuara Arabe, respektivisht në Dubai.

Mose Neeltje Jans Notre-Dame