Ministrat serbë: Do të ndryshojmë qasjen në procesin e kthimit

Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtiq dhe Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal, Ljubomir Mariq, sot në komunën e Klinës, me kryetarin e komunës së Klinës Sokol Basota, Drejtori Rajonal i Policisë së Kosovës për rajonin e Pejës Shaban Shala dhe komandantit të stacionit të Klinës, Rexhë Berisha folën për temën e rritjes së sigurisë dhe uljen e incidenteve ndaj të kthyerve serbë në Klinë, si dhe për të përmirësuar kushtet e kthimit dhe mbijetesës në këtë komunë.

Lajme

08/05/2015 21:23

Ministri për Komunitete dhe Kthim dhe Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal theksuan se me përfaqësuesit e komunës së Klinës dhe organeve të sigurisë në këtë komunë kane pasur takim shumë të mirë dhe konstruktiv.

Jevtiq ka thënë se rëndësia e vërtetë e asaj që ata sot ranë dakord se për çështjen e kthimit dhe mbijetesës të gjithë të punojnë dhe se qasja në zgjidhjen e problemeve tek të kthyerit do të jetë ndryshe.

“Një nga faktet shumë të rëndësishëm të cilën e ka theksuar edhe Ministri Maric është se në periudhën e ardhshme do të formojnë një grup ndërministror. Ne dëshirojmë që përgjegjësia për zgjidhjen e problemeve të caktuara të të gjitha institucioneve të ngjashme në fushat e përgjegjësisë së tyre për të bërë kthim të qëndrueshëm. Ne nuk duam të përsërisim gjërat, dhe kjo është se sot të kemi shtëpi që janë braktisur, por ne duam që ata të kthehen këtu dhe të qëndrojnë”.

Ministri Maric tha se është diskutuar gjithashtu se si për të ndihmuar policinë në mënyrë që të jenë më të suksesshëm.

Ministri tha se përkundër faktit se policia janë duke është punën e tyre, është e nevojshme që gjykata gjithashtu të vazhdojë të ndjekë penalisht autorët në mënyrë që i gjithë procesi të jetë më i suksesshëm.

Kryetari i Komunës së Klinës Sokol Bashota dhe Drejtori Rajonal i Policisë së Kosovës për rajonin e Pejës Shaban Shala gjatë takimit thanë se janë duke u munduar maksimalisht për të mbrojtur të kthyerit dhe se numri i incidenteve të zgjidhura në vitin e kaluar, pothuajse është përgjysmuar.

Pas bisedimeve me zyrtarë lokal Ministrat vizituan tetëdhjetë vjeçaret Smiljken dhe Djordje Shmigiq në fshatin Dersnik të cilët janë sulmuar kohët e fundit dha atyre ju është ndarë ndihmë me pako humanitare me ushqim dhe pako higjienike, si dhe në këtë fshat kanë biseduar me të kthyerit, të cilët kanë raportuar se ata kanë një numër problemesh dhe për ata presin zgjidhje.

Ministrat ranë dakord se është e nevojshme përfshirja e njerëzve të komunitetit serb në Policinë e Kosovës, për shkak se kështu që të kthyerit mund të ndihen më të sigurt dhe ndoshta një prej tyre të merr këtë punë, dhe kjo është shumë mirë të ditur detajet se sa incidentet deri më tani janë zgjidhur pjesërisht ose plotësisht.