Mediat amerikane publikojnë dokumente që pretendohet se Trump ka lidhje të forta me Rusinë

8:55 | 11 Janar 2017

Një dosje e hartuar nga një person i cili ka pretenduar të jetë një ish-zyrtar britanik i inteligjencës, pretendon se Rusia ka kompromentuar informacion mbi Trumpin. Pretendimet janë të paverifikuara, dhe raporti përmban edhe gabime.

Dosja  e cila po bën akuza shpërthyese – por të paverifikuara  se qeveria ruse ka qenë duke e “kultivuar, mbështetur dhe ndihmuar” presidentin e zgjedhur Donald Trump për vite dhe duke fituar informacion të kompromentuar në lidhje me të, kanë qenë duke qarkulluar në mesin e zyrtarëve të zgjedhur, agjentët e inteligjencës dhe gazetarëve për disa javë, transmeton lajmi.net.

Dosja, e cila është një koleksion i shkresave të shkruara gjatë një periudhe prej disa muajsh, përfshijnë pretendimet potencialisht të paverifikueshme të kontaktit në mes të ndihmësve të Trumpit dhe operativëve rusë.

Gazetarët e  BuzzFeed në SHBA dhe Evropë janë duke hetuar faktet e ndryshme të supozuara në dosje, por nuk i kanë verifikuar ose falsifikuar ato. CNN njoftoi të martën se një përmbledhje dy faqesh e raportit iu dha presidentit Obama dhe Trump.

BuzzFeed News e ka publikuar dokumentin e plotë që në këtë mënyrë amerikanët t’i bëjnë thirrjen mendje së tyre rreth presidentit të zgjedhur që ka qarkulluar në nivelet më të larta të qeverisë amerikane.

Dokumenti është përgatitur për kundërshtarët politikë të Trumpit nga një person i cili kuptohet të jetë një ish-agjent britanik i inteligjencës. Kjo është e pakonfirmuar: Ai përfshin disa gabime të qarta. Raporti shqipton gabim emrin e një kompanie, “Alpha Group”, në vend të Alfa Group. Raporti thotë se zgjidhja e Barvikha, jashtë Moskës, është “rezervuar për vendbanimet e udhëheqjes së lartë dhe bashkëpunëtorëve të tyre të ngushtë.” Nuk është e rezervuar për të gjithë, dhe kjo është e populluar edhe nga shumë të pasur.

Ekipi i administratës së Trump nuk iu përgjigj menjëherë kërkesës së BuzzFeed News ‘për koment. Megjithatë, avokati i presidentit të zgjedhur, Michael Cohen, tha se akuzat ishin absolutisht false.

“Është kaq qesharake në shumë nivele “, tha ai. “Është e qartë, personi që e krijoi këtë e bëri këtë nga imagjinata e tyre, ose e bëri këtë duke shpresuar se media liberale do të kandidojë me këtë histori të rreme për çfarëdo arsyetimi që ata do të mund ta kishin”.

Ndërkaq  Trump shkroi  kundër raporteve pak kohë më vonë në Twitter.

“Lajme të rrejshme. Një politikë totale në gjueti”, shkroi Trump.

Ish-menaxherja e tij e fushatës dhe aktualisht këshilltare e lartë e Shtëpisë së Bardhë, Kellyanne Conway, gjithashtu mohoi pretendimet, gjatë një interviste për Late Night me Seth Meyers, duke shtuar se asgjë nuk është konfirmuar. Ajo gjithashtu tha se Trump nuk ishte në dijeni të ndonjë konferencë për këtë çështje.

Dokumentet kanë qarkulluar për muaj dhe kanë fituar një lloj statusi legjendar në mesin e gazetarëve, ligjvënësve dhe zyrtarëve të inteligjencës që kanë parë ato.

CNN njoftoi të martën se republikani nga Arizona, John McCain ia ka dhënë një “kopje të plotë” të memorandumeve drejtorit të FBI-së James Comey më 9 dhjetor, por që FBI tashmë kishte kopjet e shumë prej shkresave.

Ndërkoh një shkrim tjetër i bërë prej Dylan Byres nga CNN rreth publikimeve të BuzzFeed, thuhet se këto publikime rreth Trumpit tërheqin polemika.

Siç shkruan Byres i CNN, vendimi i BuzzFeed për të publikuar memorandume të paverifikuara duke pretenduar se operativët rusë kanë kompromentuar të dhënat personale dhe financiare për Presidentin e zgjedhur Donald Trump ka vendosur jashtë një debat të ashpër në lidhje me etikën e vendimit dhe përgjegjësitë e gazetarëve./Lajmi.net/

View this embed ›