Mbi 300 qytetarë të Kosovës kanë udhëtuar për Siri e Irak në 5 vitet e fundit

Vetëm mes viteve 2012 dhe 2017, rreth 315 qytetarë të Kosovës kanë udhëtuar për në zona të konfliktit në Siri dhe Irak.

Lajme

07/11/2017 11:27

Kështu ka bërë të ditur Skënder Perteshi hulumtues në QKSS i cili edhe bëri prezantimin e raportit “Vlerësimi i rreziqeve në Kosovë që nga shpallja e pavarësisë shkurt 2008- qershor 2017”.

“Mes viteve 2012 dhe 2017 rreth 315 qytetarë të Kosovës kanë udhëtuar në zona konflikti në Siri dhe Ira”, tha Perteshi, shkruan arbresh.info.

Sipas tij, kërcënimi i mundshëm nga shfaqja e fenomenit të paprecedent të luftëtarëve të huaj midis disa qytetarëve të Kosovës është spekuluar gjerësisht nëpër raporte dhe medie të nivelit kombëtar dhe ndërkombëtar.

Ai ka folur edhe për kërcënimet gjatë periudhës  të cilën e ka përfshirë raporti.

“Nga 73 incidente të kërcënimeve afërsisht 62 për qind ose 45 prej tyre kanë qenë politike rreth 36 për qind ose 26 kanë qenë fetare ndërsa dy kërcënime të tjera mbeten të panjohura”.

Perteshi ka shtuar se në Lindjen e Mesme involvohen qytetarë të rijnë kur është fjala për kërcënime ndërsa në Kosovë gjenerata e tretë që nuk janë të lidhur me kulturën këtu.