Martin Shkreli urdhërohet t’i kthejë SHBA-së 64 milionë dollarë

Martin Shkreli, ish-drejtuesi i firmës së barnave, ‘Pharma Bro’, I cili urdhëroi rritjen e çmimit të ilaçit është përjashtuar përgjithmonë nga industria amerikane.

Lajme

15/01/2022 11:36

Të premten gjyqtarja Denise Cote e urdhëroi atë të kthente 64.6 milion dollarë (47 milion £) në fitimet që ai bëri nga skema.

Ajo tha se veprimet e Shkrelit kishin shkelur ligjet kundër monopoleve.

Shkreli aktualisht po vuan dënimin me burg për mashtrim të investitorëve.

Vendimi ka të bëjë me veprimin që ai ndërmori në vitin 2015 për të rritur çmimin e Daraprim, një ilaç prej kohësh i përdorur për trajtimin e toksoplazmozës, nga 13,50 dollarë në 750 dollarë – rreth 4,000% – brenda natës shkruan BBC raporton Oa News.

Ai hartoi gjithashtu marrëveshje furnizimi për të bllokuar konkurrentët nga ofrimi i një versioni gjenerik të ilaçit të papatentuar, i cili përdoret për të trajtuar sëmundjen parazitare te gratë shtatzëna dhe pacientët me SIDA.

Lëvizjet i dhanë atij pseudonimin “Pharma Bro”. Shtatë shtete dhe Komisioni Federal i Tregtisë ngritën padi në vitin 2020, duke thënë se Shkreli kishte shkelur ligjet shtetërore dhe federale që ndalojnë sjelljen antikonkurruese. Sipas mendimit të saj, gjykatësi i qarkut amerikan Cote e quajti z. Shkreli “lëvizësin kryesor” në skemë.