Lumturi para vdekjes

19:00 | 15 Janar 2014

Sam Berns

Sam Berns është një shembull se si duhet vepruar në rastin e sëmundjeve të pashërueshme. 17 vjeçari ishte diagnostifikua me sëmundjen e rrallë Progeria, qysh kur ishte dy vjeç. Rreth tre muaj para se të ndërronte jetë, ai e mbajti një fjalim, duke i shpjeguar vështirësitë dhe pengesat, por edhe strategjitë për t’i mposhtur ato. […]

Sam Berns është një shembull se si duhet vepruar në rastin e sëmundjeve të pashërueshme. 17 vjeçari ishte diagnostifikua me sëmundjen e rrallë Progeria, qysh kur ishte dy vjeç.

Rreth tre muaj para se të ndërronte jetë, ai e mbajti një fjalim, duke i shpjeguar vështirësitë dhe pengesat, por edhe strategjitë për t’i mposhtur ato.

Progeria është një gjendje e rrallë gjenetike që e shkakton plakjen e shpejtë te fëmijët. Me këtë sëmundje janë të prekur rreth 250 fëmijë në mbarë botën.

Sot, njerëzit nga e gjithë bota mund t’i identifikojnë fëmijët e prekur nga Progeria. Ata kanë fytyrë të ngushtë, të rrudhosur, mungesë vetullash dhe qerpikësh, shtat të shkurtër dhe nofulla të vogla.

Deri tash, askush nuk ka mundur ta shpjegojë këtë sëmundje, madje as prindërit e tij, të cilët ishin pediatër. Sam vdiq të premten e kaluar në moshën 17 vjeçare, edhe pse shumica e pacientëve me Progeria vdesin në moshën 13 vjeçare.

Para se të vdiste, ai mori çmime të ndryshme në shkollë. Ai ëndërronte të bëhej shpikës, por sëmundja ia la ëndrrën në gjysmë.