Lumenjtë e Kosovë në gjendje të tmerrshme në ditën e tyre ndërkombëtare

Sot shënohet 14 marsi, Dita Ndërkombëtare e Veprimit për Lumenjtë. Çdo vit, mijëra njerëz në mbarë botën ngrenë zërin e tyre për të festuar për lumenjtë e botës dhe rëndësinë e mbrojtjes së tyre.

Lajme

14/03/2015 09:12

Dita Ndërkombëtare e Veprimit për Lumenjtë është një ditë për të festuar fitore për mbrojtjen e lumenjve.

Kjo është një ditë për të edukuar në lidhje me rëndësinë e lumenjve dhe për të kërkojë përmirësime në praktikat e vendimmarrësve.

Kjo është një ditë për të edukuar njëri-tjetrin në lidhje me kërcënimet me të cilat përballet lumenjtë tanë, dhe të mësojnë në lidhje me ujin si një e mirë e njerëzimit.

Mbi të gjitha, kjo është një ditë për të bashkuar – duke vepruar së bashku, pasi këto çështje nuk janë thjesht lokale, por në përmasa globale.

Ky aktivitet është i regjistruar dhe i bashkohet nismës botërore të ndërmarrë nga organizata Organizatën International Rivers.

Kjo ditë, një pjesë e mirë e lumenjve në Kosovë i gjen jashtëzakonisht të ndotur dhe kjo ka bërë që shumë pjesë të tyre sidomos ato që janë afër zonave të banuara të mos jenë të përdorshëm.

Në Kosovë ka vetëm një impiant të ujërave të zeza dhe të gjitha ujërat tjera të zonave urbane po edhe rurale derdhen në lumenj.