Kuvendi i Kosovës me më së shumti deputet të arrestuar në rajon

Kriza politike në Kuvendin e Kosovës dhe jashtë tij, prej më shumë se dy muajsh, kanë bërë që institucionit me të lartë ligjvënës dhe përfaqësues t’i humb legjitimiteti. Këtë e ka bërë sidomos arrestimi i fundit i disa deputetëve të opozitës dhe më pas suspendimit i opozitës nga seanca e fundit. Kjo e bënë Kuvendin e Kosovës të vetmin vend në rajon, por edhe me gjerë, që ka më së shumti deputetë të arrestuar.

Lajme

03/12/2015 10:31

Analistët thonë se organi me i lartë përfaqësues dhe ligjvënës, tashmë është në pikën zero të legjitimitetit.

Profesori i marrëdhënieve ndërkombëtare Afrim Hoti, tha për KosovaPress se ngjarjet që janë zhvilluar që prej me shumë se dy muajve, ia kanë rrënuar legjitimitetin Kuvendit të Kosovës. Ndonëse, sipas tij, në kuptimin juridik është plotësisht legale.

Për profesorin Hoti, gjithçka që bëhet në Kuvend pa opozitën, në kuptimin legjitim do të kontestohej, sepse kjo nuk është as demokratike, madje as nuk i shërben procesit të përgjithshëm politik.

“Situata në kuptimin e legjitimitetit komplikohet në mënyrë të dukshme kur vijnë në shprehje zhvillimet e fundit në Parlamentin e Kosovës, me theks të veçantë pezullimin të rësor ose komplet të opozitës. Madje, edhe arrestimet e deputetëve të caktuar që situatën jo vetëm që e degradojnë, por deri në një masë të caktuar e bëjnë krejtësisht edhe jo funksionale. Praktikat njohin situata të tilla dhe madje këto janë karakteristika për secilin vend tranzitor dhe në veçanti rajonit prej nga vijmë. Situata të tilla kemi pasur në Serbi, në Maqedoni, në Mal të Zi, në Shqipëri një kohë të gjatë ku opozita ka bojkotuar tërësisht Kuvendin. Megjithatë, këto mund të quhen si legale, por konsiderohen që dëmtojnë në masë substanciale legjitimitetin e organit përfaqësues”, tha Hoti.

Për Fisnik Korenicën nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike, nëse situata vazhdon të jetë kështu, atëherë vendimet e Kuvendit të Kosovës nuk kanë legjitimitet. Ai tha për KosovaPress, se tashmë institucioni më i lartë përfaqësues në vend, ka hyrë në një fazë të thellë legjitimiteti.

“Unë mendoj që Kuvendi ka hyrë në një krizë të thellë edhe të legjitimitetit, por edhe të mungesës së mirëkuptimit të forcave politike për të funksionuar si institucioni me i lartë përfaqësues i republikës. Në këtë fazë siç jemi tani faji është tek liderët e të gjitha partive politike të përfaqësuara në Kuvend të cilëve ende po u mungon një mirëkuptim për t’u ulur në një tryezë që të gjejnë zgjidhje nga kriza ku jemi tani. Por, insistimi i pozitës që opozita të mbetet jashtë Kuvendit, që shumica e opozitës të jenë të arrestuar, mendoj që është insistim që e dërgon Kuvendin drejt mungesës dhe humbjes së plotë të legjitimitetit. Sepse nuk mund të ketë demokraci parlamentare, nuk mund të ketë Kuvend që funksionon nëse aty nuk lejohet dhe nuk merr pjesë opozita”, theksoi Korenica.

Për gjithë këtë situatë politike, sipas Korenicës faj kanë edhe pozita edhe opozita. Korenica thotë se pa pasur Kuvendi legjitimitet, as organet që dalin nga ai mos të pretendojnë se mund të ketë demokraci.

“Mendoj që në një demokraci parlamentare çfarë është Kosova, parlamenti nuk është thjeshtë organ legjislativ, është gjithashtu përfaqësues i sovranitetit popullor, ku përfaqësohet vullneti i popullit. Pa qenë dhe pa u kthyer ky institucion në normalitet nuk kanë vlerë demokratike asnjë institucion tjetër që është i varur për të, përfshirë edhe Qeverinë dhe kushdo tjetër. Pra pa Kuvendin mos të pretendojmë demokraci me institucionet që rrjedhin dhe burojnë nga Kuvendi”, thotë ai.

Por, Hoti e Korenica kanë mendime të ndryshme sa i përket zgjidhjes së kësaj situate dhe kthimin e legjitimitetit tek organi me i lartë ligjvënës. Profesori Hoti thotë se duke qenë se situata ka degraduar deri në atë masë sa dialogu është përjashtuar si zgjidhje. Sipas tij, e vetmja zgjidhje që ka mbetur është një Qeveri teknike deri në organizimin e zgjedhjeve të reja, ku legjitimiteti do t’i kthehej sovranit për të vendosur përsëri.

Mirëpo, ndryshe mendon Korenica, i cili zgjedhjet nuk i sheh si zgjidhje, madje ai mendon se situata do të komplikohej edhe me shumë, pasi palët janë të barrikaduara në dy pozicione inatesh shumë të fuqishme dhe nuk lëvizin nga këto pozicione edhe sikur nesër do të shkonin në zgjedhje të reja.

“Prandaj me duket se zgjedhjet e reja nuk janë zgjidhje për këtë krizë. E vetmja zgjidhje është që palët të gjejnë një mirëkuptim minimal për ta kthyer në normalitet Kuvendin dhe për t’i rishqyrtuar marrëveshjet që janë bërë”, theksoi ai.

Përveç arrestimit të disa deputetëve të opozitës dhe disa të tjerë që janë në ndjekje pasi kanë fletarrestë nga Prokuroria, edhe dy deputetëve të PDK-së, së fundi iu konfirmua dënimi për krime lufte, të cilët dhanë dorëheqje të hënën nga mandati i deputetit të Kuvendit të Kosovës./kp