Kryeministri i Kroacisë takon Vuçiq: Aktakuza e Serbisë është e papranueshme

Lajme

25/05/2022 18:30

Kryeministri i Kroacisë, Andrej Plenkoviq, ka deklaruar sot se në një takim të shkurtër me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në Davos, ka shprehur pakënaqësinë për aktakuzën serbe ndaj pilotëve kroatë.

“Ne theksuam se ligji, me të cilin Serbia ka zgjeruar juridiksionin e saj në territoret e vendeve të tjera për vite me radhë, është i papranueshëm për ne dhe se një lëvizje e tillë është sigurisht një sinjal për Kroacinë që të bëjë një hap prapa në marrëdhëniet tona, jo. një hap përpara”, u tha Plenkoviç gazetarëve në Davos.

Plenkoviq dhe Vuçiq, siç thuhet, kanë biseduar në margjinat e takimit për Ballkanin Perëndimor.

“Në takim shpreha pakënaqësinë me informacionin që ai konfirmoi, se ka një aktakuzë ndaj pilotëve kroatë”, shtoi kryeministri kroat.

Ai theksoi se e gjithë kjo po ndodh në dritën e përpjekjeve të Kroacisë për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë.

“Politika që e ndjekim prej gjashtë vjetësh është politika e bashkëpunimit, pajtimit, së vërtetës, përgjigjes për krime të ndryshme”, ka theksuar Plenkoviq.

Ai konkludoi se është e papranueshme ngritja e një aktakuze kundër pilotëve kroatë, duke pasur parasysh autoritetin që Serbia i ka dhënë vetes.

Aktakuza u ngrit nga prokuroria serbe kundër katër oficerëve, një pilot kroat, për gjoja urdhërimin e një rakete refugjatësh pranë Bosanski Petrovac dhe Bosanski Novi gjatë Operacionit Stuhia në gusht 1995.