Kryeministri grek: Nuk do ndaloj së ngrituri çështjen Beleri

Gjatë një konference për shtyp, në Panairin e 87-të Ndërkombëtar të Selanikut kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis u fokusua ndër të tjera në trajtimin e përmbytjeve shkatërruese në vend. Ai vuri në dukje se problemet shkojnë thellë në të kaluarën, dhe kanë të bëjnë si me mungesën e ujit ashtu edhe me përmbytjet. Për këtë, Mitsotakis…

Lajme

17/09/2023 20:11

Gjatë një konference për shtyp, në Panairin e 87-të Ndërkombëtar të Selanikut kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis u fokusua ndër të tjera në trajtimin e përmbytjeve shkatërruese në vend.

Ai vuri në dukje se problemet shkojnë thellë në të kaluarën, dhe kanë të bëjnë si me mungesën e ujit ashtu edhe me përmbytjet.

Për këtë, Mitsotakis tha se po ngrihet një Qendër e Menaxhimit të Ujërave për Thesalinë, e cila do të ketë mbikëqyrje qendrore në bashkëpunim me autoritetin rajonal dhe ndihmën e jashtme.

Ai shtoi se Greqia kishte kërkuar ndihmë nga Holanda, e cila ka përvojë të gjerë në mbrojtjen nga përmbytjet dhe mbrojtjen e shtëpive dhe tokës bujqësore.

Ndër të tjera, ai iu referua parametrave që mund të përmirësohen në trajtimin e zjarreve, ndërsa përsëriti se vizita e tij në Evros kishte zbuluar se dëmi nga zjarri nuk ishte aq absolut sa mendohej fillimisht.

Duke iu referuar përpjekjeve të tij për të siguruar ndihmë nga Bashkimi Evropian, Mitsotakis tha se kishte negociuar për fondin e rimëkëmbjes duke siguruar 31 miliardë euro.

Mitsotakis njoftoi se do të vazhdojë të bindë kolegët e tij në BE që të rrisin financimin e Fondit të Solidaritetit të BE-së.

Ai tha se rimëkëmbja e Thesalisë do të kushtojë dhe se paratë do të vijnë si nga fondet evropiane ashtu edhe ato kombëtare.

Kryeministri grek gjithashtu e bëri të qartë se nuk kishte asnjë qëllim që të bëjë një riorganizim të qeverisë në këtë moment.

I pyetur për çështjen e Fredi Belerit, i cili ndodhet në paraburgim në Shqipërinë fqinje, Mitsotakis tha se nuk do të ndalonte së ngrituri këtë çështje dhe veçanërisht për faktin se autoritetet shqiptare nuk po e lejonin Belerin të ushtronte të drejtën e tij për t’u betuar si kryetar i zgjedhur i Himarës, për të cilën ai tha se ishte një shkelje e shtetit ligjor.

Duke komentuar rëndësinë e një vlerësimi të nivelit të investimeve, ai vuri në dukje se Greqia tani po merrte hua me një normë më të ulët se edhe Franca dhe se sa më shumë të ulej kostoja e huamarrjes, aq më të mëdha do të ishin përfitimet për familjet dhe bizneset.

“Ne nuk fshihemi pas shkallës së investimit. Shqetësimi ynë kryesor në muajt e ardhshëm është të zbusim ndikimin e rritjes globale të çmimeve”, shtoi ai. /ANA/