Katër pikat e progresit të Shqipërisë, Vlahutin: Sfidë, ndëshkimi i korrupsionit

Ambasadorja e Bashkimit Evropian në Tiranë, Romana Vlahutin, ka komentuar katër pikat e Progres Raportit të Komisionit Evropian ku vlerësohet Shqipëria.

Lajme

25/04/2018 14:11

“Shqipëria shihet si model në rajon për procesin në vazhdim të vettingut, së dyti për lëvizjet që janë bërë kur bëhet fjalë për sundimin e ligjit, së treti, marrëveshja e 17 majit tregoi që polarizimi politik mund të tejkalohet në kohë kritike për vendin dhe së katërti përparimi i bisedimeve dypalëshe me Greqinë”, ka thënë ajo.

Duke folur në Komisionin e Integrimit, kryediplomatja e BE-së në Tiranë deklaroi se reformat dhe thellimi i tyre duhet të vazhdojë, shkruan Top Channel.

Megjithatë, ambasadorja paralajmëroi se sfidat që mbeten përpara janë akoma më të mëdha. Ajo përmendi zbatimin e ligjit anti-mafia, një ligj për financimin e partive politike por kryesore mbetet ndëshkimi i korrupsionit në nivele të larta.

“Numri i ndjekjeve penale mbetet ende i ulët dhe kjo duhet të përmirësohet dhe kjo do të ndodhë kur të kemi SPAK-un dhe kur një pjesë e gjyqësorit të jetë rivlerësuar. Komisioni do të shohë me kujdes ndjekjet penale dhe dënimet për korrupsionin dhe kjo do të kërkojë një përpjekje të madhe”.