Juncker: Nuk e mbajmë me zor Britaninë në BE, më shqetëson Rumania

Bashkimi Europian nuk po përpiqet ta mbajë Britaninë brenda unionit dhe do të fillojë të diskutojë lidhjet e ardhshme në momentin që parlamenti britanik miraton Brexit-in, pjesërisht për t’u përqendruar në unitetin e vet përpara zgjedhjeve të majit, tha kreu i ekzekutivit të bllokut.

Bota

30/12/2018 14:21

“Po thuhet shpesh se qëllimi ynë është që ta mbajmë Mbretërinë e Bashkuar në BE me të gjitha mjetet e mundshme. Kjo nuk është qëllimi ynë. Gjithçka që duam është qartësia për marrëdhëniet tona në të ardhmen. Dhe ne respektojmë rezultatin e referendumit”, tha Jean-Claude Juncker, kreu i Komisionit Europian, për gazetën gjermane Welt am Sonntag në një intervistë.

Juncker tha se BE ishte gati të niste negociatat për një marrëveshje të re me Britaninë, menjëherë pasi parlamenti britanik të miratojë marrëveshjen e divorcit.

“Unë jam duke punuar në supozimin se do të largohet, sepse kjo është ajo që njerëzit e Mbretërisë së Bashkuar kanë vendosur”, shtoi ai, duke refuzuar të tërhiqet nëse Britania do të mbajë një votim të dytë Brexit.

Për sfidat e tjera me të cilat ballafaqohet Evropa, Juncker tha se po shikonte nga afër sjelljet e Presidentit të SHBA-ve, Donald Trump, për tregtinë.

“Unë i besoj atij për aq kohë sa ai e mban fjalën e tij. Dhe nëse ai nuk e mban më, atëherë nuk do të ndihem më i lidhur me fjalën time, “tha Juncker për tensione midis BE dhe Uashingtonit rreth tarifave të makinave.

Ai tha se ndiente se qytetarët e BE po rriteshin gjithnjë e më shumë, një problem tjetër për të zgjidhur përpara zgjedhjeve parlamentare në mbarë Evropën në maj.

“Ne duhet të sigurohemi që këto përçarje të mos bëhen shumë të thella”, tha Juncker. “Ne nuk duhet të nënkuptojmë se populistët kanë të drejtë … ata janë vetëm me zë të lartë dhe nuk kanë ndonjë propozim specifik për të ofruar për zgjidhjen e sfidave të kohës sonë”.

Ai tha se Evropa duhej të qëndronte e bashkuar “në luftën kundër trolleve dhe grupeve të hakerëve nga Kina apo Rusia”, që mund të kërkonte të ndikonte në votimin evropian.

Ai shprehu dyshime për gjendjen Rumanisë, anëtare e BE-së, e cila merr përsipër presidencën e radhës të bllokut nga 1 janari, por lufton me korrupsionin dhe ndarjet e hidhura.

“Qeveria në Bukuresht ende nuk e ka kuptuar plotësisht se çfarë do të thotë të marrë kryesim mbi Shtetet Anëtare të BE-së … Situata e brendshme e Rumanisë është e tillë që vendi nuk mund të veprojë si njësi kompakte në Evropë”, tha Juncker. /tch