I zgjatet mandati edhe për tri vjet misionin ushtarak zviceran në Kosovë

Këshilli Federal (qeveria) dhe Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicres dëshirojnë të zgjasin misionin ushtarak zviceran për tre vjet dhe të rrisin numrin maksimal. Sipas tyre, situata e sigurisë ënë Kosovë është ende e tensionuar.

Lajme

04/06/2020 15:19

Këshilli Federal (qeveria) dhe Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicres dëshirojnë të zgjasin misionin ushtarak zviceran për tre vjet dhe të rrisin numrin maksimal. Sipas tyre, situata e sigurisë ënë Kosovë është ende e tensionuar.

Serbia ende nuk e njeh Kosovën si shtet të pavarur. Siç konstaton Këshilli Federal, situata e sigurisë në Kosovë dhe Ballkanin Perëndimor është përkeqësuar.

Prandaj ai dëshiron të zgjasë misionin Swisscoy të ushtrisë zvicerane në Kosovë deri në fund të vitit 2023 dhe për kthejë përsëri numrin maksimal, prej 195 ushtarësh.

Ashtu si më parë, në rast të një kërcënimi në rritje, kontigjenti mund të rritet për 20 persona që do të shërbenin në një maksimum prej katër muajsh.

Të enjten, Dhoma Nacionale ka miratuar me numër bindës votash propozimin përkatës.  Ishin 108 vota pro, 48 kundër dhe 30 abstenime, përcjell albinfo.ch. Kjo dhomë, me këtë veprim ka ndjekur rekomandimet e komisionit të saj për politikë të jashtme dhe siguri, shkruan srf.ch.

Shumica besojnë se situata politike dhe e sigurisë në Kosovë ende kërkon praninë e Kfor-it dhe për këtë arsye shfrytëzimi i Swisscoy është ende i arsyeshëm dhe i nevojshëm. Kjo, për faktin Kosova nuk është ende e aftë për të garantuar sigurinë më vete, përcjell albinfo.ch. Në dritën e tensioneve të vazhdueshme në terren, mbështetësit gjithashtu e konsiderojnë të arsyeshme t’i japin Këshillit Federal kompetencën për të rritur kuotën.

Kundër: Vetëm SVP dhe të gjelbrit

Të Gjelbrit dhe SVP janë ndër kundërshtarë të vazhdimit të misionit. “Kosovës i duhet mbështetje për të ndërtuar struktura demokratike dhe jo armë” ka thënë deputetja nacionale  e Partisë së Gjelbër, Marionna Schlatter. “Ky mision  që pop zgjat shumë, e bën Kosovën të varur nga ushtria zvicerane”.

Ndërsa SVP argumenton kundërshtimin e saj duke thënë se Zvicra është një vend neutral. “Ushtria jonë nuk ka asnjë punë jashtë vendit”, ka thënë Erich Hess, deputet i  SVP-së në Parlament.