Fluturakja “Solar Impulse 2” kthehet në shtëpi

15 vjet të kërkimit, investimeve prej 170 milionë frangash, 43.000 kilometra në ajër, dështime, momente me fat, trubulenca, mot i keq dhe net të vetmuara, e gjithë kjo është bërë nga “Solar Impulse” dhe ekipi i Bertrand Piccard dhe André Borschberg. Dhe, kjo është ajo që po bën një aeroplan diellor unik dhe i vlefshëm. Ishte e para dhe e vetmja që një avion pa karburant të fluturojë rreth botës, nga Abu Dhabi për në Abu Dhabi, në verën e vitit 2015 dhe 2016.

Fun

24/11/2016 09:58

Në Dübendorf, më shumë se 200 tifozë të aviacionit janë duke pritur për ardhjen e avionit diellor.
Pilotë dhe bashkëthemelues të projektit janë zviceranët Bertrand Piccard dhe Andre Borschberg.
“Solar Impulse 2” në të vërtetë do të mund të vazhdojë të jetë në funksion, ajo është projektuar për 2000 orë të fluturimit, por ka vetëm rreth 700 orë. Për momentin, fluturakja po ruhet në Dübendorf.

André Borschberg thotë për Srf se ata janë duke menduar për t’i bërë një muze aeroplanit të tyre. Muzeu i transportit në Luzern ka treguar interesimin. Ekziston edhe një shpresë e vogël që avioni diellor mund të përdoret në ngjarjet për të tërhequr vëmendjen për problemet mjedisore, përcjell albinfo.ch.

Moti i keq ka vonuar udhëtimin e tij nëpër botë, ata ishin penguar nga turbulenca dhe stuhitë.
Avioni peshon 2.300 kg, më shumë se një automjet i vogël. Krahët e tij janë 72 metra, e cila korrespondon me hapësirë të përafërt të një avioni të madh (një A340 ka një hapësirë prej 60 metrash).

Fluturakja është e ekspozuar ndaj luhatjeve të rënda të temperaturës. Piloti kishte përballuar temperatura deri në minus 20 gradë Celsues gjatë ditës, e cila nganjëherë mund të jetë mbi 30 gradë Celsius.

Avioni solar ofron hapësirë për një person. Kjo do të thotë se ata kishin për të bërë shumë pak gjumë.
“Solar Impulse 2” ka një shpejtësi minimale prej 26 km / h me një shpejtësi maksimale prej 90 km / h.

Bertrand Piccard donte të realizonte vizionin e tij për një udhëtim rreth botës me energji diellore dhe pa karburante. Fillimisht, ai kishte buxhet për projektin 34 milionë franga, por kompanitë e energjisë elektrike nuk kanë qenë të interesuara për të mbështetur financiarisht idenë e tij.

Piccard dhe ekipi i tij në fund e kanë bërë me fonde të marketingut. Prej fillimit, nga 9 marsi 2015 dhe e fundit më 26 korrik 2016, Bertrand Piccard dhe André Borschberg ishin rreth 700 orë në ajër.