Fluksi i madh i azilkërkuesve shtyn Bavarinë në ashpërsim të ligjit

Rreth 60 për qind e kërkesave për azil që janë bërë gjatë dy muajve të fundit të vitit 2014 kanë ardhur nga shtetasit e vendeve të Ballkanit, më së shumti nga Serbia dhe nga Kosova. 

Lajme

01/02/2015 14:54

Fluksi rekord i azilkërkuesve që ia mësyjnë Gjermanisë dhe këtë e bëjnë kryesisht përmes Bavarisë, ka shtyrë këtë njësi federale gjermane të shqyrtojë mundësinë e ashpërsimit të ligjit të azilit. Pasi që vitin e kaluar tri shtete të Ballkanit (Serbia, Bosnja dhe Maqedonia) ishin shpallur si “vende të sigurta” të prejardhjes, ministri i brendshëm bavarez, Joachim Herrmann po synon që në këtë grup vendesh të fusë edhe tri shtet të tjera. Fjala është për Shqipërinë, Kosovën dhe Malin e Zi, raporton Albinfo.ch.

Një kategorizim i tillë mundëson që kërkesat e shtetasve nga vendet e përmendura të përpunohen shumë më shpejt dhe që, praktikisht, ata shtetas të mos kenë shanse për të fituar azilin. Madje, edhe nëse ata e dëshmojnë se janë të ndjekur.

Në listën e “shteteve të sigurta” Gjermania i fut shtetet e BE-së, tri shtetet e përmendura të Ballkanit si dhe Ganën dhe Senegalin.

Ndërsa Herrmann, kërkesën e tij për zgjerimin e kësaj liste edhe me Shqipërinë, Kosovën e Malin e Zi e ka bazuar me faktin se fluksi i azilkërkuesve nga këto vende është shumë i lartë. Nga ana tjetër, përqindja e njohjes së azilit njerëzve të ardhur nga këto vende është afër zeros pasi që në fokus të kërkesave të tyre për azil janë shkaqet ekonomike. Në shtetet e përmendura nuk ushtrohet përndjekje që do të mund të merrej si bazë për njohje të azilit.

Mediet gjermane kanë raportuar javëve të fundit se rreth 60 për qind e kërkesave për azil, të bëra gjatë dy muajve të fundit të vitit 2014, kanë ardhur nga shtetasit e vendeve të Ballkanit, më së shumti nga Serbia dhe nga Kosova. 

Hermann ka kërkuar po ashtu edhe dëbim më të shpejtë të azilkërkuesve të refuzuar të vendeve të sigurta. “Këta azilkërkues po i zënë vendet për strehim që ne na nevojiten për njerëzit që janë të përndjekur politikë të vërtetë”, ka thënë ministri.