Emigrantët luftë për mbijetesë edhe me policinë për të kaluar nën La Manche

Autoritetet e Francës dhe Britanisë përforcojnë masat e sigurisë në Calais, qytet në të cilin mijëra emigrantë që vijnë nga Afrika dhe Siria në një përpjekje për të përmes Eurotunnel nën La Manche tentojnë kalimin në territorin e Britanisë së Madhe dhe do të kërkojnë ndihmë të mëtejshme nga Bashkimi Evropian dhe pjesa tjetër e komunitetit ndërkombëtar.

Bota

03/08/2015 16:58

Deri në qershor emigrantët nga vendet afrikane dhe Siria kanë kaluar nga Franca drejt Britanisë përmes detit me tragete, por nga qershori i këtij viti ata janë duke u përpjekur intensivisht për të kaluar rrugën përmes tunelit hekurudhor nën La Manche, dhe deri më tani në këtë rrugë të rrezikshme, janë vrarë të paktën dhjetë persona, raporton Anadolu Agency.

Policia franceze dhe britanike, ngriti një murë mbrojtës të lartë, dhe krahas kësja pengese janë vendosur dhe video survejimi, të cilat punojnë për të parandaluar emigrantët të hyjnë në tunel. Megjithatë, të gjitha këto masa nuk e kanë ndalur emigrantët në “udhëtimin e tyre të shpresës”.

Calais është destinacioni i emigrantëve afrikanë prej 15 vjetësh, por kohët e fundit ardhja e tyre është  intensifikuar në mënyrë të konsiderueshme dhe njerëzit që jetojnë në këtë rajon janë gjithnjë e duke e lënë zonën, edhe emigrantët në kampet lokale ankohen për kushtet shumë të këqija dhe për pothuajse asnjë interesim të autoriteteve franceze për ta.

Emigranti nga Ruanda Ëilliam tha në një intervistë me një gazetarin e AA se jeton në kampin në Calais, por se ai nuk dëshiron të humbë kohë në kushte të këqija të kampit dhe aktualisht banon në afërsi të hyrjes në Eurotunnel dhe pret rastin dhe një shans për të shkuar në Britani të Madhe.

“Kam ikur një dekadë më parë nga Ruanda për në Francë, unë kam qenë në shumë vende ku kemi pasur më shumë kushte të mira se këto. Deri tani unë kam provuar katër herë për të kaluar në Eurotunnel por nuk kam arritur deri në fund pasi jam kapur nga policia, “tha Ëilliam.

Duke theksuar se në Francë erdhi me shpresa të mëdha, Ëilliam argumenton se të gjithë migrantët në Calais janë të zhgënjyer, dhe sipas tij kampet në këtë qytet janë dizajnuar si qendra asgjesimi dhe jo rregullimi të kushteve të jetesës.

Bashar Adam një emigrant nga Siria, tha për AA se ai është i vendosur për të lëvizur derjt Anglisë, përkundër të gjitha masave të zbatuara nga policia franceze në një përpjekje për të parandaluar ata për të ndaluar.

“Britania e Madhe është shumë më e zhvilluar se sa francezët. Ne flasim anglisht dhe në qoftë se ne mund të shkojnë atje dhe të martohemi mund edhe të marrim dokumentat britanike”, tha Adem.

Adam thotë se muajin e kaluar ka ardhur përmes Turqisë, Ballkanit, Hungarisë dhe Austrisë dhe se ai donte të shkonte në Birmingham ku jetojnë të afërmit e tij që nuk e kishte parë për katër vjet.

“Është e kotë për të qëndruar në kamp. Ata nuk na japin as ushqim si njerëzit, por na ushqejnë  si kafshë”, tha Adem.

Zyrtarët të Eurotunnel besojnë se Mbretëria e Bashkuar dhe Franca janë njësoj përgjegjës për sigurinë e trafikut hekurudhor nën La Marxh. Duke theksuar se që nga fillimi i vitit janë penguar  37.000 emigrantët në kalimin e tyre në Britani, Eurotunnel nga qeveritë e të dy vendeve muajin e kaluar kërkoi 9.7 milionë euro shtesë për sigurinë.