Të Infektuar: 1147

Të Shëruar: 874

Të Vdekur: 30

Ekspertët i përgjigjen Shtëpisë së Bardhë: Koronavirusi mund të përhapet edhe duke folur ose duke marrë frymë

14:20 | 2 Prill 2020

Një panel shkencor i ka kthyer përgjigje Shtëpisë së Bardhë në lidhje me mundësitë e tjera të infektimit nga koronavirusi.

Një panel shkencor prestigjioz i tha Shtëpisë së Bardhë mbrëmë se studimet tregojnë se koronavirusi mund të përhapet jo vetëm nga teshtima ose kollitjet, por edhe vetëm duke folur, ose ndoshta edhe vetëm me frymëmarrje, raporton Cnn, transmeton lajmi.net.

“Ndërsa hulumtimi specifik aktual [koronavirus] është i kufizuar, rezultatet e studimeve në dispozicion janë në përputhje me aerosolizimin e virusit nga frymëmarrja normale,” thuhet sipas letrës, shkruar nga Dr Harvey Fineberg, kryetar i Komitetit të Përhershëm të Akademisë Kombëtare të Shkencave në Sëmundjet infektive në zhvillim dhe kërcënimet shëndetësore të Shekullit 21.

Ai tha se letra e tij u dërgua në përgjigje të një pyetje nga Kelvin Droegemeier me Zyrën e Shkencës dhe Politikës së Teknologjisë në Shtëpinë e Bardhë, transmeton lajmi.net.

“Kjo letër i përgjigjet pyetjes suaj në lidhje me mundësinë që [koronavirus] mund të përhapet me bisedë, përveç pikave të teshtitjes / kollës së shkaktuar nga kolla”, thuhet në letër. “Aktualisht hulumtimi i disponueshëm mbështet mundësinë që [koronavirus] të përhapet përmes bioerosoleve të gjeneruara direkt nga zhvarrimi i pacientëve,” vazhdon ajo.

Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, virusi përhapet nga personi në person kur njerëzit janë në afërsi prej më pak se dy metrash nga njëri-tjetri. Përhapet “përmes pikave të frymëmarrjes të prodhuara kur një person i infektuar kollitet ose teshtit”.

Fineberg i tha CNN se kjo është e vërtetë – por ai hulumtim tregon se pikat e aerosolizuara të prodhuara duke folur ose ndoshta edhe me frymëmarrje të drejtë mund të përhapin virusin.

Fineberg tha se është e mundur që pikat e koronavirusit të aerosolizuara mund të varen në ajër dhe potencialisht të infektojnë dikë që ecën më vonë. Sa kohë që koronavirusi mbetet në ajër varet nga disa faktorë, duke përfshirë sesa virusi që një individ i infektuar nxjerr jashtë kur merr frymë ose flet, dhe gjithashtu nga sasia e qarkullimit në ajër, tha ai.

Ai shtoi, megjithatë, se koronavirusi nuk është aq infektiv sa fruthi apo tuberkulozi. /Lajmi.net/