Ekonomia amerikane humbi 701 mijë vende pune në mars – raporti më i keq që nga viti 2009

Ekonomia amerikane humbi më shumë punë sesa fitoi për herë të parë në një dekadë.

Bota

03/04/2020 15:26

Në mars, ekonomia humbi 701,000 vende pune, sipas Byrosë së Statistikave të Punës. Ishte hera e parë që ekonomia humbi vendet e punës në një muaj që nga shtatori i vitit 2010. Muaji i kaluar ishte më i keqi për punët amerikane që nga marsi 2009.

Shkalla e papunësisë rritet deri në 4.4%, nga një ulje gati 50-vjeçare prej 3.5%. Ishte shkalla më e lartë e papunësisë që prej gushtit 2017, raporton CNN, transmeton lajmi.net.

Studimi i tregut të punës përfundon në mes të muajit, kështu që raporti i marsit nuk ka llogaritur më të keqen e efekteve të koronavirusit në ekonomi, përfshirë shumë nga urdhrat e qëndrimit në shtëpi në të gjithë vendin.

Në gjysmën e dytë të muajit të kaluar, afro 10 milionë amerikanë paraqitën për herë të parë përfitime nga papunësia pasi shpërthimi detyroi bizneset të mbyllen dhe njerëzit të qëndrojnë në shtëpi. Ky zhvillim do të pasqyrohet në raportin e punës në prill, i cili do të vijë më 8 maj.

Zyra e Buxhetit e Kongresit pret që niveli i papunësisë të rritet 10% në tremujorin e dytë. /Lajmi.net/