Efekti i COVID-19: Eksportet dhe importet në Gjermani shënojnë rënien më të madhe nga viti 1990

Eksportet dhe importet gjermane kanë shënua rënie të madhe si rezultat i pandemisë globale COVID-19.

Bota

09/06/2020 09:27

Eksportet dhe importet gjermane u ulën në prill, duke shënuar rënien e tyre më të madhe që nga viti 1990 pasi kriza e koronavirusit uli kërkesën dhe i shtoi një perspektivë të zymtë për ekonominë më të madhe të Evropës, raporton Reuters, transmeton lajmi.net.

Shumë ekonomistë besojnë se pandemia do ta shtyjë ekonominë gjermane në rënien e saj më të madhe që nga fundi i luftës së dytë botërore në tremujorin e dytë të vitit.

Eksportet e rregulluara sezonale ranë 24% në muaj ndërsa importet ranë me 16.5%. Teprica e tregtisë u tkurr në 3.2 miliardë euro, tha zyra federale e statistikave.

Ekonomistët e anketuar nga Reuters kishin parashikuar që eksportet të binin me 15.6% dhe importet pësuan ulje 16%. Teprica e tregtisë pritej të hynte në 10 miliardë euro.

Alexander Krueger, një ekonomist në Bankhaus Lampe, tha se një rikuperim mund të ketë filluar tashmë për shkak të një zhbllokimi të bllokimit dhe rihapjes së kufijve, por ka mbetur shumë pak nga bumi i eksportit të dekadës së fundit, transmeton lajmi.net. “Rruga nga koronavirusi është e gjatë, shkëmbore dhe mbi të gjitha e pasigurt, veçanërisht për tregtinë e jashtme,” tha ai.

Megjithë një paketë stimuluese prej 130 miliardë eurosh, të shpallur javën e kaluar, e cila vjen në masën e masave me vlerë prej 750 miliardë eurosh, të shpallura në mars, qeveria pret që ekonomia të tkurret me 6.3% këtë vit. Ekonomistët presin një rikuperim të ngadaltë dhe ritmi do të varet kryesisht nga sa shpejt fqinjët evropianë të Gjermanisë dhe partnerët e tjerë tregtarë, përfshirë Kinën dhe Sh.B.A, dalin nga kriza.

Eksportet në Francë dhe SH.B.A., të goditura fort nga koronavirusi, ranë më së shumti ndërsa ato në Kinë, e cila u prek për herë të parë nga virusi, por që prej asaj kohe ka filluar të shohë disa shenja të rimëkëmbjes, ra pak më pak ashpër, tha zyra. /Lajmi.net/